Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Nature Plants című szaklapban megjelent kutatás szerint*, ha a klímaváltozás hatására a jelenlegi ütemben emelkedik a hőmérséklet, akkor 2-3 évente olyan szélsőséges időjárási jelenségek fordulhatnak elő, mint a hőhullámok és a szárazságok. Könnyen elképzelhető, hogy erről azért már tudtál, amit viszont nem biztos, hogy sejtettél, hogy ez komoly hatással lehet a sörre, pontosabban a sörtermelésre is, ugyanis

a szélsőséges jelenségek hatására a világ árpamezőinek kiterjedése várhatóan 3-17%-kal fog csökkenni.

*A szakértők több mint 300 extrém időjárási eseményt elemeztek, amelyek a becslések szerint 2099-ig bekövetkezhetnek.

Ebből pedig nem nehéz kitalálni, hogy ez mit eredményezhet:

Vagyis szívhat minden sörkedvelő, de a legrosszabb forgatókönyv szerint – értelemszerűen – a legnagyobb fogyasztóknál, azaz Kínában, az Egyesült Államokban, Németországban és Oroszországban drágulhat a sör – Kínában akár 83%-kal is.

És azokban az az országokban, ahol már eleve drága a világ legnépszerűbb alkoholos itala, sokkal nagyobb lehet a baj, például Írországban akár háromszorosára is emelkedhet az ára.

Persze a sörproblémák elenyészőek a klímaváltozáshoz kapcsolódó többi gondhoz képest, de az, hogy ez egy olyan italt fenyeget, amelyet évezredek óta isznak az emberek, azt jelzi, hogy még a fejlett országok fogyasztói sem menekülhetnek meg a világ változásának hatásaitól.

(Fotó: Pinterest)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.