A whiskey-kóla a múlté, de a mojitóval is le vagyunk maradva a nemzetközi trendektől. Egy angol mixerguru szerint azonban jó úton járunk. És erre ittunk is.

Budapestre látogatott Tim Etherington-Judge, a Diageo luxus portfoliójának italnagykövete, hogy a szakma legjobb hazai képviselőivel is megossza a legfrissebb nemzetközi koktéltrendeket és újdonságokat. A neves bártender az esemény alkalmából elkészítette a Budapest Unique nevű, kifejezetten Budapest ihlette koktélját, melyet több budapesti bárban már idén nyáron megkóstolhatunk. Az eseményen a Player is képviseltette magát, saját szemünkkel láttuk, hogy Tim az előadás elején hogyan tornáztatja meg a hazai bártendereket, és azt is, hogy stand up komédiásokat megszégyenítő humorérzékkel ad elő egy nagyon komoly alkoholtörténeti előadást. Emellett megkóstolhattunk egy füstölt koktélt, illetve a Tim által összerakott, ütős Budapest Unique névre hallgató kompozíciót is.

Egy csomó okos dolgot megtudtunk, például:

A legfrissebb nemzetközi trendek egyre erősebben éreztetik hatásukat a magyar italpiacon is, amely az elmúlt évek nehézségei után stabilizálódni látszik. Ugyan a magyar koktélkultúra még mindig elmarad a nemzetközi trendektől, elsősorban a minőségi alapanyagok, az ital prezentációja és a pohárkészlet terén szorulunk fejlődésre. Hazánkban a legnépszerűbbek az egzotikus és citrusos ízek a legkedveltebb koktélok pedig a Gin Tonic és a Mojito (lehetne rosszabb is a helyzet szerintünk), ezzel szemben a nemzetközi toplistát a vodka martini és gin martini koktélok vezetik, a bárosok és a mixerek igen kreatívak és saját maguk készítenek egyedi koktélokat. A tehetséges bártenderek összefogásának köszönhetően már itthon is több bárban kóstolhatunk világszínvonalú, luxus alapanyagokból készített koktélokat, és várhatóan két év múlva hazánkban is elindulhat a Diageo World Class bajnokság, amely a bártenderek legnívósabb nemzetközi megmérettetése.

Itt a Budapest Unique

A hazai italkultúrát átalakító legfontosabb üzenet a minőség előtérbe helyezésére épül a mennyiséggel szemben. Regionális összehasonlításban is megfigyelhető a minőségi koktélkultúra térnyerése, Kelet-Közép-Európában Prága, Pozsony és Bukarest fejlődött a legtöbbet az utóbbi években, és ezek a városok szolgálhatnak példaként a budapesti koktélforradalomnak.

Idén számos újdonsággal találkozhatunk, ha koktélt rendelünk kedvenc bárunkban. 2015-ben az édesebb koktéloktól elmozdulva egyre inkább a fanyar és kesernyés ízek dominálják majd a legmenőbb bárok italainak ízvilágát. A gyümölcsös és különleges ízek reneszánszukat élik és az olyan meghökkentő összetevők, mint a rebarbara, a cékla, a kamilla vagy a zeller a legújabb koktéloknak központi szereplőivé válhatnak. A nemrégiben indult extravagáns trend tovább építkezik 2015-ben is: a komplexebb ízek alapját a legújabb kulináris trendek és a molekuláris gasztronómiai formálják világszerte a legnevesebb bártenderek legújabb koktéljaiban.

És ezt olvastad már?
Megmagyarázhatatlan, miért vannak még lombfúvók
.