Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Úgy ne fogyókúrázz, hogy éhezteted a tested. Tény, hogy viszonylag gyorsan célt érsz, de hosszabb távon rettentően káros hatással lehet a szervezetedre.

Az első hat órában...

valójában nem történik túl sok minden, csak annyi, hogy szervezeted elkezdi a glikogént glükozzá bontani, hogy energiához jusson. Ez az üzemanyag kitart hat órán keresztül, de utána már megviseli a tested.

Hat óra után viszont...

elfogynak az elsődleges energiát biztosító készletek, és ekkor beüt a farkaséhség, ráadásul a közérzeted is befolyásolja, ingerülté válhatsz. És ha nem sikerül kajához jutnod akkor...

A következő hatvanhat órában...

beköszönt a ketózis. Ez az az állapot, amikor a szervezeted a zsírraktárakhoz nyúl, hogy energiához jusson – tested ezt képes a legkönnyebben nélkülözni –, vagyis zsírégető üzemmódba kapcsolsz.

Ez így elsőre biztosan jól hangzik, ha fogyni szeretnél, de például ekkor már megkezdődik a májban lévő zsírok bontása is, vagyis az ott felhalmozódott zsírban oldódó mérgek is felszabadulnak és elárasztják a tested.

Ebben az időszakban jelentősen romlik a memóriád, a reakcióidőd, a vizuális emlékezőképességed és a térbeli gondolkodásod is.

A hetvenkettedik órától

szervezeted reményvesztetten próbál energiát szerezni valahonnan (első sorban az agynak): jönnek az izmok és más fehérjék lebontása, amiből előbb aminosav, majd glükóz, azaz némi energia lesz. De tested ekkor már lényegében saját magát emészti fel. Ez az állapot 60-70 napig tartható fent, de ez már inkább vegetációról beszélhetünk.

Ha a súlyvesztés a cél, csináld okosan:

(Fotó: Boomsbeat)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.