Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ahhoz, hogy te is elkötelezd magad a #VanLife mozgalom mellett, nehéz, nem ritkán sorsdöntő lépésekre kell rászánnod magad. Ha nem csak egy rövid kalandra tervezel, akkor talán nem árt felmondani a munkahelyeden, megszüntetni a lízingedet, hosszú viszlátot mondani a modern élettel járó kényelemnek, a csúcstechnológiának, a lakásodnak, a szép ruháknak, és főképp szeretteidnek.

Cserébe viszont megannyi emlékkel, élménnyel gazdagodhatsz, és ha igazán beszippant az egész, akkor valami olyasmit fogsz a zsigereidben érezni, amit talán régóta nem. Hogy élsz.

Mi szükséges az egészhez?

Egyszerűen fogalmazva elszántság és vágyakozás. Azaz óhajts elmenni, és légy bátor ahhoz, hogy el merj indulni. És említsünk meg még egy dolgot: a tervezéssel átszőtt spontaneitást. Azaz készülj fel a kalandra, tedd meg a megfelelő óvintézkedéseket azért, hogy minél több élménnyel gazdagodhass, ugyanakkor kicsit felejtsd el a hétköznapokból visszamaradó kényszerű tervezgetést, a folyamatos számolgatást, a határidőnaplókat és útvonalterveket, s csak hagyd, hogy kissé magával sodorjon az ár, vagyis a lakókocsi.

Mindnyájan máshonnan indulunk és máshová tartunk

Ha tényleg nagyon eleged van már oly sok mindenből, s meghatározatlan időre elhúznál a 'csába, akkor nem árt, ha van némi félretett pénzed az útra – hiszen valamiből gurulnia kell annak a lakókocsinak, na meg forognia az agyadnak.

Az is jó megoldás, ha áttérsz a digitális nomád életmódra, azaz egy laptoppal+internettel képes vagy fenntartani magad a világ szinte bármelyik csücskén – így még egyszerűbbé teheted a dolgod, még ha fél lábbal az előző életedben is ragadsz. Amennyiben eddig is így kerested a kenyered, csak egy szobában, irodában ülve, jó és kevésbé drasztikus választásnak tűnik így megindulni először a vadon felé.

De választhatod természetesen a (szinte) totális elszakadást is, a régi punk ökölszabályt, a no job, no money, no problem aranymondást (nincs munka, nincs pénz, nincs probléma) is – esetleg ennek egy finomabb, alkalmi melóval fűszerezett változatát –, így lényegében saját kreativitásodon és talpraesettségeden fog múlni az, hogy miképpen boldogulsz a kalandod során.

„Gyönyörű az úttalan rengeteg,
ujjong lelkem a parton egyedül;
egy társaság van, hol nem szenvedek:
a mély tenger, hol az ár hegedül.
Embert meg nem vetek,
de a természethez vagyok hű.”

George Byron-versrészlet az Into the Wild (Út a vadonba) című film nyitójelenetéből, Gulyás Pál fordításában

Nem kell magad mögött hagynod mindent

Ugyanakkor a világ nem fehér és fekete, így neked sem szükséges a klasszikus értelmezésben – coelhói szavakkal élve: végleg vagy örökre – nemet mondani a civilizációnak, hogy végeláthatatlanul hosszú időre vágj neki a vadonnak. Akkor is maradandó élményeket szerezhetsz, ha mondjuk egy kéthetes pihenőt tartasz így barátoddal, pároddal vagy egymagad, hogy felfrissülve, újult erővel, inspirációkkal és ötletekkel megtelve érkezz vissza megszokott életedbe.

A #VanLife mozgalom egyébként egy egész nagy közösséggé nőtte ki már magát, és Instagramon is jelen vannak (@project.vanlife), ahova időnként feltöltik a legfrissebb, legszuperebb képeket. Szemezgessünk akkor ezek közül még néhányat:

 
 
 
 

(via)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.