Photoshop-trükk vagy levitáció? – Láthatatlan könyvtámasz és polc

Ezek a tárgyak oly mértékben minimalisták, hogy első ránézésre a puszta létezésük is kétségesnek tűnik. A következőket azonban biztosan tudjuk: a képen látható könyvek a könyvespolc esetén így vagy úgy, de valahogy ott vannak szorosan a fal mellett, a könyvtámasz esetén pedig oly módon sorakoznak – az egyébként látható – könyvespolcon, hogy az egész könyvsornak le kellene dőlnie. Ismervén a fizika törvényeit, az is biztos, hogy a könyvek nem a levegőben lebegnek, illetve – a könyvtámasz esetén – nem azáltal maradnak a polcon, hogy szuggeráljuk őket. Valahogy tehát ott kell lennie a könyvespolcnak és a könyvtámasznak is.

A könyvespolc leleplezésével nem is húzzuk tovább az időt, hiszen azt az alábbi oldalon található videóban szereplő lépéseket követve bárki meg tudja csinálni. A dolog lényege, hogy egy „L”  alakú fémlapot kell felapplikálni a falra, majd ki kell pécéznünk egy nagyobb könyvet, amit hajlandóak vagyunk beáldozni annak érdekében, hogy borítója belső felét az „L” betű szabadon maradt szárához illesztve a többi könyv alátétéül szolgáljon.

A könyvtámasz megfejtése már egy fokkal nehezebb. A könyvtámasz megálmodója Paul Cocksedge, aki a vizuálisan látványos és egyedi világítóeszközeiről híres. A láthatatlan könyvtámasz megalkotása során a brit dizájner abból indult ki, hogy a megfelelően egymás mellé helyezett könyvek önmagukban is kellően látványosak, és hogy a – látható – könyvtámaszok feleslegesen vonják el a figyelmet a könyvekről. A láthatatlan könyvtámasz esetén – melyet használhatunk a könyvespolcon, az íróasztalon vagy akár a földön elhelyezve is – a dizájn tehát nem a külső megjelenésben, hanem a funkcionalitásban ölt testet.

Kérdés azonban, hogy mégis mi a láthatatlan könyvtámasz titka? Mivel a dizájner a találmányát nem leplezi le, Paul Cocksedge webshopját nézegetve mi nem voltunk meggyőzve, hogy a láthatatlanság és minimalizmus jegyében nem csak egy üres kartondobozt kapunk majd. A worldlesstech.com weboldal szerkesztői azonban szerencsére nem nyugodtak bele a tudatlanságba, és megfejtették a láthatatlanság titkát. Szkeptikus társaink ezen a linken keresztül győződhetnek meg arról, hogy ha az 50 font plusz 22 font szállítási költségért – azaz hozzávetőlegesen 27 ezer forintért – megrendeljük a könyvtámaszt, valóban lesz valami a csomagban.

Tovább:
Víztornyot és szarvast a nappaliba – Férfias díszpárnák
Téglafal kőműves nélkül – 3D-s tapéták
A Divat & Stílus rovat legfrissebb hírei

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon