London a világ egyik legnagyobb megapolisa, vibráló, energiától lüktető multikulti kohó, ami magába szív, megpörget, mint egy centrifuga, aztán miután kiköpött magából, gondolkozhatsz azon, mi is történt pontosan. Ha szeretnél belekóstolni ebbe a pörgésbe, akkor mondunk pár olyan programot, amit érdemes lesz kipróbálnod márciusban. Hey ho, Let’s go.

Elég menő kaland mostanában az Alternatív London-túra, nagyon megy a szekér, sokat cikkeznek a szervezőkről, a Tripadvisoron pedig ez az ötödik legmenőbb program a városban. Ilyesmi van itthon is, a lényeg, hogy a résztvevők nem az unásig ismert képeslap-látványosságokat nézik meg, hanem Kelet-London alfelét, annak kultúráját, történelmét, de nem lexikonszagú múzeumlátogatás, hanem egy szagos-szaftos barangolás közepette. Vannak pubokat felfedező útvonalaik, street artos menetelések, bringatúrák, az idegenvezetők pedig nem nyugdíjas nénik, hanem kapucnis, borostás fiatal művészek.

Ha a Big Ben, a Tower Bridge és a London Eye nem elégít ki, és nem volt elég a tömegkoncentráció, akkor február 28. és március 6. között érdemes becélozni az O2 arénát, ahol Beyonce lép fel – igen, jól látod – hét nap alatt hatszor. Már 21 ezer forintnak megfelelő fontért is meg lehet nézni a tonna Grammy-díjat bezsebelő szuperszexi dívát.

Ha zene kell, de valami különlegesebbre vágysz, mint egy Jay-Z-né Sasha Fierce-koncert, akkor irány a Shard, London legmagasabb épülete, ahol alkalmanként csendes diszkóesteket tartanak. Miről is van szó? Egy halom ember fülessel a fején rezeg a muzsikára, ami kívülről nagyon vicces látvány, plusz a szomszédok sem panaszkodnak. Persze a Shard tetején, kb. 300 méter magasan akkor sem panaszkodna senki, ha a Metallica tolná, de a szervezők biztosra mentek. A résztvevők három zenei sáv közül választhatnak, közben pedig élvezhetik a kilátást, ami Nyugat-Európa legmagasabb épületéből nyílik.

Túráztál, tomboltál, táncoltál, de ideje betolni valami kalóriát a fejedbe. Londonban rengeteg jó kaja van, ez a hely az európai olvasztóüst, ahol válogathatsz az indiai, kínai, pakisztáni, karibi, olasz, kelet-európai és helyi konyhák között. Egy tuti pont a város legrégibb piaca, a Borough Market, ahol egyszerre kóstolhatsz bele egy halom különlegességbe, és persze abba a sajátos atmoszférába, ami egy angol piacot jellemez. Amit megvettél, megeheted a közeli Southwark katedrális kertjében, majd elsétálhatsz a Monmouth Coffee-ba, amit a metropolis egyik legjobb kávézójának tartanak. Haspókoknak ez a környék mennyország, ha meg egy pint sörre vágysz, akkor összeszedtük neked a város legkúlabb rockkocsmáit.

Most, hogy az Arsenal és a Chelsea megint szárnyal, London visszahódította a vidéktől az Anglia futballfővárosa címet. Természetesen márciusban lesz egy halom fontos első osztályú meccs, például 22-én éppen Mourinho gárdája fogadja az Arsenalt, egy héttel később az ágyúsok várják otthonukban a Manchester Cityt, de mi nagyon támogatjuk azokat is, akik alsóbb osztályú meccsekre kíváncsiak. A másod- és harmadosztályt ráadásul elkerülik azok a műkedvelők, akik csak turisztikai érdekességként ülnek be a sztárcsapatok meccseire – alsóbb ligákban még komoly szurkolók figyelnek a standeken.

Ilyen például a másodosztályú, nyugat-londoni Queens Park Rangers, ami ugyan kapott két éve egy komolyabb ázsiai tőkeinjekciót, de a szurkolói továbbra is a környékről kerülnek ki. Hamisítatlan (és nem túl szép) brit kockastadion, éneklő fanatikusok és egyszerű futball, ami összességében hozza azt az egyre kevesebb helyen megtalálható fogalmat, amit angol focinak neveznek. (Ha fogadni is szeretnél a QPR meccseire, akkor ebben is tudunk segíteni.)

Még nyerhetsz jegyet az említett Chelsea–Arsenal rangadóra, amihez csak fogadnod kell pár angol meccsre. Nyomás!

Olvass el mindent a Mesternégyes játékról, és nyerj két jegyet a Chelsea–Arsenal, a Bayern München–Borussia Dortmund, az Internazionale–Napoli vagy a Barcelona–Atlético Madrid csúcsmeccsre!

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon