Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem strapálta túl magát, aztán meg kipusztult.

Az Arab-félszigeten a kora kőkorszakban élt Homo erectus (felegyenesedett ember) populációinak régészeti vizsgálata azt mutatta, hogy a Homo erectus nem erőltette meg magát az eszközkészítés és a nyersanyagok begyűjtése terén.

A táborhelyeik körül heverő kövek bármelyike megtette nekik, amikor eszközkészítésre került a sor, pedig ezek többnyire jóval silányabb minőségűek voltak, mint a vizsgált lelőhely közelében lévő dombon található magaslaton. De nem sétáltak fel a dombra, inkább begyűjtötték a leguruló töredékeket.

– magyarázta Ceri Shipton, az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) munkatársa.

Mindez szöges ellentétben áll a későbbi korszakok eszközkészítőinek, köztük a korai Homo sapiens és a neandervölgyi ember gyakorlatával, akik hegyeket másztak meg jó minőségű kövek után kutatva, majd azokat hosszú távolságokon át szállították.

A Homo erectus nem csupán lusta, nagyon maradi is volt: "Az üledékminták tanúsága szerint a körülöttük lévő környezet egyre csak változott, ők azonban még mindig ugyanazt csinálták az eszközeikkel" – mondta Shipton. "Semmilyen előrelépés nem történt, eszközeik egyre csak az immár kiszáradt folyóvölgyek közeléből kerülnek elő. Azt hiszem, hogy a környezet végül túl szárazzá vált nekik".

(Forrás: PhysOrg, MTI. Kép: John Gurche)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.