Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az apák ugyanolyanok, mint a többi férfi, és mégsem. Egyetlen lap csapott le az alkalomra, hogy foglalkozzon velük, a kérdés, mennyire él a lehetőséggel?

Jelent-e változást, ha apa leszel? Más leszel akkor, megváltozik valamiben az életed? Ilyet csak az kérdezhet, akinek nincs gyereke.

Apának lenni a legdurvább tapasztalat, a legsúlyosabb vállalás, ez magától értetődő annak, aki megtapasztalta. Driftelhetsz szerpentinen, eltörheted a lábad foci közben, mocskosul berúghatsz a haverokkal, összetörheted akárhány csaj szívét, az mind csak játék.

Ha lesz egy saját kölyköd, driftelhetsz utána is (fogsz is), sok mindent megtehetsz, kipróbálhatsz, de azok csak laza barátságos meccsek, míg a gyerek, az barátom egy zúzós Bajnokok Ligája-meccs, leginkább a döntő.

Ki kell szolgálnia olyan igényeket, amiket egy felnőtt amúgy észre sem vesz, miközben dönt egy csomó nagyon fontos kérdésben.

Bőven van mit megbeszélni, egy gyerek nagyjából kéthavonta másképp kihívás. Aggódsz, hogy mikor kezd végre kúszni, aztán visszasírod, amikor még nem tudott; átvirrasztasz éjszakákat, amikor nő a foga, örülsz, amikor vége, mígnem a vénádba harap; naponta teszteli a tűrőképességedet, hogy majd neked legyen lelkifurdalásod, ha ráordítasz; bámulatosan sokféle módon gonoszkodik a tesójával; lepisil, visszabeszél, leszívja minden energiádat.

Ezzel együtt apák és nem apák ugyanúgy az alap férfitémákról beszélgetnek egymással. Éppen ezért hiánypótló az Apa Magazin: találni benne egy csomó hasznosságot, amire egy apa kíváncsi lehet, ráadásul nem is nagyon létezik más, amihez fordulhatna a kérdéseivel (a netes keresést most hagyjuk).

Furcsa lenne kétségbe vonni egy apaújság létjogosultságát, miután az anyákhoz, nőkhöz egy tucatnyi lap szól, plusz az apák nemigen beszélik ki a gondjaikat. Éppen ezért jó az Apa Magazin, ahol okosan szétszórták a komolyabb és könnyedebb témákat, így

  • mindenki megnyugodhat, mert más is hasonló problémákkal küszködik, ez elég világosan kiderül az interjúkból,
  • összegereblyéz családi programokat, amelyek összegereblyézéséhez sokszor már pont nincs energiád
  • apaszerepben mutat be ismert szereplőket, akiknek így egy új, emberibb oldalát is megismerhetjük
  • apáknak szóló híreket is szemléz, márpedig ilyeneket nemigen olvasgatnánk csak úgy külön - azt nagyjából vágtuk, mi az a hoverboard, de itt az is kiderült, hogy amilyen menő, olyan balesetveszélyes is.

Ez mind szép, zömmel hasznos is, de igazán tartalmas anyagokért a nagyobb cikkekbe érdemes belemerülni.

Itt a remek Dad or Alive rovat, aminek a címe jól visszaadja a gyereknevelés feelingjét, belül pedig csupa fontos témát feszeget. Sőt, a feszegetés hagyján, mert a puszta karakterszaporítással még nem lennénk beljebb, de itt

alapos cikkek vannak egy-egy téma szakértőiről, így jóval átfogóbb képet nyújtanak, mint mondjuk egy játszótéri beszélgetés.

Nagyon nem mindegy, hogy valaki csak úgy ötletelget egy témában, vagy jóval mélyebb tudást tár fel, rendszerbe foglalva, az összefüggésekre világosan rámutatva.

Az apasággal járó biológiai, hormonális változásokat boncolgató cikk többek közt megállapítja, hogy a gyereknek önmagában jutalomértékű, ha az apa egyszerűen jelen van, miközben ő játszik; van egy súlyos, fontos írás a gyermeküket egyedül nevelő apákról; de az is klassz, hogy a képernyő, a képernyőfüggés veszélyeiről pro- és kontra is van cikk; és van még könnyedebb kifejtős is, például legutóbb a direkt családoknak szánt technópartik bemutatása.

A hasonló cikkeket elolvasva valóban érzi az ember, hogy tett valamit érdemben, hogy ügyesebb apa legyen, megértse, kezelje a gyerekeit és a gyereke problémáit.

De ne csak szakértésről, problémákról, meg hősies küzdelemről beszéljünk! Apának lenni kiapadhatatlan örömforrás, ami szintén benne van a lapban, máskülönben elég nyomasztó olvasmány lenne.

Ezt viszont jó érzés forgatni, mert választ ad sok kérdésre, szórakoztat, új ötleteket ad. Minden apa fejében vannak kérdések az aktuális ügyekről, de sokszor nincs idő mindennek utánamenni, vagy nincs kapaszkodó, nem tudja, merre induljon el. Egy másik, hasonlóan bizonytalan apát megkérdezni meg felesleges: szép dolog a szolidaritás, meglapogatni egymás vállát, csak nem old meg semmit. Viszont némi magazinos plusztudással elindulhatsz a labirintusban, bónuszként pedig a többi apa szemében is nőhetsz.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.