Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ezzel együtt az is kiderült, hogy bár a gyümölcs maga a jóság, azért nem ártalmatlan a szervezeted számára.

A duriánért alapvetően hálás lehet a szervezeted, hiszen gyümölcse húsának igen magas a tápértéke, és az sem elhanyagolható, hogy íze kellemesen édes. A rossz hír viszont, hogy baromi büdös, jellegzetes, romlott húsra, rothadó hagymára emlékeztető szaga miatt például számos ázsiai országban táblák jelzik, hogy fogyasztása tilos a közlekedési járműveken, a liftekben és a szállodákban, és a repülőgépekről is kitiltották.

A gyümölcs igen kellemetlen szaga az etántiol vegyület és származékaiból fakad, a müncheni egyetem Leibniz Élelmiszerbiológiai Intézetének kutatói viszont most azt is kiderítették, hogy miként termeli azt a növény

Mint írják, nem csak az erős kellemetlen szaga miatt érdekes pontosan tudni, hogy mennyi etionint tartalmaz a gyümölcs, ugyanis az állatkísérletekben és sejtkultúrák tanulmányozásából az is kiderült, hogy ez az aminosav nem ártalmatlan: májkárosodásban és májrákban szenvednek azok a patkányok, amelyeknek a szervezetébe nagy mennyiségű aminosav került be táplálékuk által.

Egy 70 kilós embernek egy nap legalább 580 kilogramm etioninban igen gazdag gyümölcspépet kellene elfogyasztania ahhoz, hogy hatása ugyanolyan mérgező legyen, mint az állatkísérletekben.

A kutatók szerint, ez felveti a kérdést, hogy a gyümölcs fogyasztása káros-e az egészségre, ennek kiderítésére további vizsgálatokat szükségesek.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.