Megkezdődött Bécs legnagyobb klímavédelmi beruházása

Nagyjából 750 milliárd forintnyi euróba kerül majd.

Az U5-ös metró leendő végállomásánál, a Frankhplatzon, valamint a Rathausplatzra tervezett csomópontnál kezdődtek meg az U2/U5-ös metrónak az építési munkálatai. Az U2/U5-ös vonal a kilencvenes évek óta a legnagyobb metróépítési vállalkozás az osztrák belvárosban, összesen tizenegy új megállóval bővül Bécs metróhálózata: az U2-t meghosszabbítják a Rathaus és a Matzleinsdorferplatz között, a Karlsplatz és a Rathaus közötti szakasza pedig átkerül az U5-höz. Ez az új, türkizkékkel jelölt vonal lesz Bécs első, teljesen automatizált metróvonala, és egészen a Frankhplatzig közlekedik majd.

A 2,1 milliárd euró összköltségű projektet az osztrák állam, Bécs városa és a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien közösen finanszírozza. Az U5 2026-ban, az U2 új szakasza pedig 2028-ra készül el. A beruházás során a meglévő állomásokat is modernizálják, és alkalmassá teszik az automatizált működésre.

Az új metróvonal vonzáskörzetében 370 ezer ember él, de további 300 millió utas szállítását teszi lehetővé. Megépítésével

A projekt előkészítésénél még arra is ügyeltek, hogy a teherautóknak a lehető legkevesebbszer kelljen fordulniuk a városban, hogy elhordják például a kitermelt földet.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, fotó: Wiener Linien / Alexandra Gritsevskaja)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.