Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tizenhat pho-lelőhely található napjainkban a belvárosban, ami azt jelenti, hogy tavaly június óta újabb fél tucat hely nyitott meg. A pho megítéléséről sokat elmond, hogy amíg 2013-ban hipszterkompatibilis, menő tartalom volt, addig a tavalyi év végén nyitott helyek már nagyjából senkit nem izgattak. Szabolcs András, a Funky Pho társtulaja szerint ennek az az oka, hogy a Budapesten élő tehetős vietnamiak között egyfajta státuszszimbólum lett egy pho-étterem nyitása.

A Funky Pho egyrészt akkor nyitott, amikor a pho még újdonság volt, másrészt tényleg kiemelkedő minőségű termékkel rukkoltak elő, úgyhogy a színvonaluknak köszönhetően egy jó nagy képzavarral élve bebetonozták magukat a főváros gasztronómiai vérkeringésébe. Tavaly ősszel ráadásul a Gault Millau kalauz nekik adományozta az év street food-étterme címet, ami az étterem forgalmára is hatással volt, és ezt nem úgy kell érteni, hogy kevesebben jöttek.

Ők is ismerik a Bundesliga-igazságot, azaz a tegnap sikereiből nem lehet megélni, úgyhogy az év elején nyomtak egy nagy redizájnt a kínálatukra. Konkrétan ez fél tucat új fogást jelent. Egy sajtóesemény keretén belül végigettem az összeset, és egyedül egy dolog nem lelkesített fel különösebben, minden egyéb remek volt. Megjelent a pho leves pacalos, borjúlábas verziója, egy májból és szívből álló nyárs – jakitori terijaki szószban pácolva. Aztán kapható már kimcsi, a fermentált savanyú és csípős dél-koreai káposzta, és a kínai húsos tésztabatyu, a jiaozi, ami komoly sikert aratott az asztalnál.

Vegyes volt a megítélése a banh tet névre hallgató fogásnak, ami egy banánlevélbe csomagolt mungóbabos sertéshús volt. Ez eredetileg egy újévi étel, aminek az elkészítése nagyjából hét órát vesz igénybe, cserébe sokáig eláll. A többi cucc számomra messze felúlmúlta, de a mellettem ülő kollégának tetszett. Én például a disznósajtért sem vagyok oda, de sokan szeretik, szóval a bahn teth ettől még lehet jó a maga műfajában.

Kiemelkedett még a rizspalacsintába pakolt malaccsászár, amit aztán a fogyasztónak kell belecsomagolnia egy salátalevélbe, majd opcionálisan megpakolni friss korianderrel, bazsalikommal és szójababbal, majd az egészet összetekerni és opcionálisan belemártogatni a mellékelt öntetbe. Ötös. Vietnamban nincs desszert, vagyis maximum gyümölcs vagy édes rizsgolyó, de a népakarat előtt meghajolva felkerült az étlapra egy édes waffel kókuszos öntettel.

A gasztronómiai redizájn szerintünk jól sikerült, a japán, dél-koreai vonal integrálása miatt a Funky Pho elindult egy pánázsiai irányba, de ez jó dolog. Nem mellékesen nagyon jó sörök kapható hazai mikrosörfőzdéktől, például az örök kedvenc Angry Beast és egy új versenyző a fóti Bigfoottól.

(Fotók: hivatalos Facebook-oldal)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.