Utazók, modern nomádok, újságírók régóta találgatják, hogy az utazás kezdetéhez viszonyítva mikor érdemes lefoglalni a repülőjegyeinket? A „legolcsóbb jegy” utáni hajsza valami olyasmi, mint a Szent Grál felkutatása, misztikus, rejtélyekkel teli küldetés, amely minden utazónak "keresztényi" kötelessége.

Nem kérdés, hogy aki megtalálja a tökéletes formulát, az olyasféle modern szentté válhat, mint Neo, aki a különböző változók - a járat indulásához viszonyított idő, az olaj árának folytonos hullámzása, a légitársaságok jegyár megállapítási szokásai, azok nyilvánosságra hozatala, az utazási irodák, a repjegyekre szakosodott watchdogok, és egyéb tényezők – alkotta mátrix keretein belül megvilágosodott. A videómegosztók tele vannak önjelölt messiásokkal, akik úgy árulják a tuti tippet, mint 18. századi sarlatánok az örök fiatalság elixírjét. Nézzük, melyek a legelterjedtebb, legfrissebb, legmegalapozottabb vélemények!

8 héttel korábban

A megfelelő időponttal kapcsolatban többféle iskola létezik. Ezek egyike Makoto Watanabe nevéhez fűződik, aki a ∏A = gUG + min(k - g, (1 - g)(1 - r)) képlet megalkotásával számította ki az optimális időpontot. A japán közgazdász szerint a legkedvezőbb árú jegyet 8 héttel az utazás előtt kell lefoglalni. A jegyárak annál drágábbak, minél később vásároljuk meg őket, ám akadnak, akik azzal érvelnek, hogy alig 1-2 nappal, vagy éppen az utazás napján el lehet csípni leárazott, diszkont jegyeket. Ez a megoldás megfelelő lehet azoknak, akiknek úgymond „mindegy”, vagyis az sem jelent problémát, ha nem férnek fel egy járatra. Akiket viszont lefoglalt, sőt, kifizetett szálloda vár, és ez az egyetlen olyan 2 hetük az évben, amikor elhúzhatnak lazítani, azoknak érdemes 2 hónappal korábban jegyet foglalni – legalábbis Makoto Watanabe szerint.

Szerda éjfélkor

Egy városi legenda szerint szerda éjfél az az időpont, amikor a mátrixban a legolcsóbban lehet megcsípni repülőjegyeket. Az éjféli időpontot abban az időzónában kell értelmezni, amelyben a légitársaság központja található, állítják a módszer hívei, akik szerint a módszernek az a magyarázata, hogy a számítógépes jegyfoglaló rendszerek (általában Sabre, Worldspan, Galileo, Amadeus) ilyenkor „szabadul meg” és árazza újra a fenntartott, de meg nem vásárolt jegyeket. A helyzet azonban az, hogy a rendszerek egyáltalán nem így működnek, a törölt jegyfoglalások nem egy konkrét időpontban (esetünkben szerda éjfélkor) jelennek meg újra a potenciális vásárlók előtt, hanem folyamatosan.

Minél korábban

Az NBC Today Show című műsorában éppen a múlt héten kérdezték meg a Travel and Leisure igazgatóját, Nilou Motamedet a témában, és meglehetősen összetett választ kapott, ami az eddigi leghitelesebbnek tűnő verzió egy összetett kérdés esetében. A 4.8 milliós olvasótáborral rendelkező New York-i utazási magazin 2011-ben egy statisztikákra szakosodott céget bízott meg azzal, hogy számolja ki, hogy bizonyos járatokra (nemzetközi, belföldi (értsd: Amerikán belüli), csúcsszezonban, átmeneti szezonban (shoulder season), holtszezonban, stb.) hogyan változtak a jegyárak. Arra jutottak, hogy ha az év végi ünnepek idején akarunk repülni, akkor érdemes már szeptember elején megvenni a jegyeket. Nemzetközi, tengerentúli utak alkalmával akár 22 héttel korábban is hasznos foglalni, a legkedvezőbb árakat pedig akkor csíphetjük el, ha szezonon kívül, például őszre, vagy kora tavaszra időzítjük utazásainkat. A hétvégéken szintén drágábban repülhetünk, hiszen ilyenkor sokan utaznak, éppen ezért a kedd-szerda-csütörtök olcsóbb, mint a hét többi része.

Minél később

Egy 2004-ben végzett tanulmány során a New York-i Broadway 199 darabjából 197 esetében még az előadás napján is lehetett jegyet kapni, méghozzá közel féláron, ugyanis a színházak akár kedvezményes áron is hajlandók voltak megszabadulni a jegyektől. A gyakorlat azt mutatja, hogy a légitársaságok, főleg az úgynevezett fapadosok, hasonlóképpen gondolkodnak, és éppen ezért sokan halasztják az utazást az utolsó pillanatra. A megfelelő appokkal felszerelkezve kellőképpen gyorsan reagálhatunk egy-egy frissen leárazott ajánlatra. A dolog kétségtelenül kockázatos, de megvan a maga bája: akik ezzel a módszerrel élnek, elfogadják, hogy nem feltétlenül ők választják ki az úticélt, hanem az őket, ugyanis az ilyen nomád oda megy, ahová olcsón lehet repülni.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon