Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Előző hónapban vaskos tízezrekkel túllépted a megszabott kereteidet egy szülinap, egy váratlan utazás vagy épp egy kocsiszerviz költségei miatt? És azt gondolod, hogy ez csak egyszeri kiadás volt, majd a következő hónap nyugisabb lesz? Akkor csak egy kérdésünkre válaszolj: ez hányadik ilyen hónap is volt ebben az évben?

Hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy „ez egy őrült hónap volt”, „fuh, most kicsit kicsúszott a pénz a kezemből, mert annyi hülyeségre kellett költeni, amire nem számítottam”, ugye? De a helyzet az, hogy

Minden hónap egy őrült hónap.

Legyen az a macskád műtétje, a legjobb barátod házassága, egy hétvégi kiruccanás a vidéki rokonokhoz, két beöltözős házibuli, egy fékcsere az autódon: bármilyen hónapban jöhet valami váratlan helyzet, ami ugyanilyen váratlan anyagi kiadásokkal jár. A véletlenek dobókockajátékát nem tudod irányítani, de egyvalamit tehetsz: felkészülsz anyagilag ezekre a kiadásokra – így habár a helyzet váratlan, a zsebedet nem éri felkészületlenül.

Nézd meg, mik voltak az extra kiadásaid és mennyibe kerültek!

Átlagosan mennyit szántál idén szülinapi ajándékokra? Mennyibe került egy-egy nem várt utazás? Kábé mennyit költöttél taxira ittas estéken? Tedd fel magadnak őszintén ezeket a kérdéseket és nézd meg az eredményt: bizony százezrekké dagadó összegekről lehet szó.

Ha pedig ezekre a „mellékes” kiadásokra nem tettél félre és mindig a gondosan kiszámított költségvetésedet kellett felrúgnod miattuk, az nem jó. Mivel így a havi kereted, amit megszabsz magadnak, inkább lesz az ellenséged, mint a barátod: minden hónap végén pénzügyi katasztrófának fogod érezni magad, hogy most sem sikerült betartanod a keretköltést. Ezért a tanácsunk az, hogy:

Kalkuláld bele az extra kiadásokat is a költségvetésedbe!

Tegyük fel, hogy havi százhúszezret keresel nettó és úgy okoskodsz, hogy a lakásod közüzemi számlái, az minden hónapban befizetendő összegek (törlesztés, telefonszámla, stb.) és az alapvető élhetés (étel, ital, háztartási eszközök stb.) mellett szeretnél mondjuk havi negyvenezret félretenni. És egyik hónapban sem sikerül. Miért? Mert túlságosan szűkre szabtad a kereteidet, amiben így nem tudsz szabadon mozogni és nem számoltad bele ezeket az extra, váratlan kiadásokat. Ha viszont egy elérhetőbb anyagi célt tűzöl ki magad elé, például havi húszezret teszel félre, akkor jut hely ezeknek a mindig felmerülő költségeknek és nem fog a földhöz verni például egy váratlan autószerelés, egy tök elfelejtett esküvőre vásárolandó nászajándék vagy épp a széttört telód helyett egy új mobiltelefon vásárlásának költsége sem - és sokkal jobban fogod érezni, magad, mert sikerült betartanod, amit elterveztél.

Tehát ha észreveszed, hogy minden hónapban túlléped a magad által megszabott anyagi kereteket valami 'váratlan' esemény miatt, akkor itt az idő elgondolkozni, vajon működőképes és tartható-e a költségvetésed!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.