Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy felmérés szerint minden ötödik magyarnak megfordul a fejében, hogy végleg itt hagyja az országot, és sokan tényleg meg is teszik. Politikai, gazdasági és morális elemzés helyett inkább összegyűjtöttük, mit kell elintézni kicsekkolás előtt, ha az Európai Unión belül költözködünk.

Az elhagyott lakás

Ha csak bérleményről bérleményre járva tengetted eddigi életed, nem lesz nehéz elszakadni lakóhelyedtől, de ha lakásvásárlásba fektettél, erről is muszáj gondoskodni távozásod előtt. Legegyszerűbb az ingatlan kiadása, amihez korábban már adtunk is tippeket, ez azért is praktikus, mert ha mégsem jönnének be a számításaid, és visszatérnél, könnyedén ismét birtokba veheted a lakásod.

H viszont az elhatározásod szilárd, az anyagi helyzeted viszont nem, és pénzre van szükséged a kinti starthoz, inkább adj túl a lakáson. Ennek egyetlen hátulütője, hogy nagyban hátráltathatja az indulást és bizonytalanná teheti annak időpontját, hiszen a lakáspiacon jelentős a túlkínálat – itt találsz tippeket ahhoz, hogy belátható időn belül azért találj rá vevőt.

Azt, hogy Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyod, bármely járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél személyesen, vagy ha erre mód van, elektronikus úton kell bejelenteni, és egyben nyilatkozni a külföldi lakóhely címéről is.

Mi legyen a céggel?

Abban az esetben, ha még egy gazdasági társaság tulajdonrésze is az országhoz köt, kicsit macerásabb a lelépés. Egyik megoldás, ha a hazai cég jogutód nélkül megszűnik, és kint pedig egy újat alakítasz. Ez működhet pl. tanácsadó, oktatási, művészeti cégek esetében, ahol lényegében az emberi tudás magának a cégnek az alapja, komplikáltabb lehet viszont egy nagyobb gépparkkal rendelkező vállalkozás esetén.

A felszámolás ilyenkor drága és hosszadalmas megoldás. Az Európai Uniónak a letelepedés szabadságára vonatkozó rendelkezései értelmében lehetőség van viszont a székhely áthelyezésére. Ezt azonban a tagállami jogszabályoknak is támogatniuk kell, melyet a magyar jog jelenleg nem biztosít. Nem akadályozza viszont a külföldi leányvállalat létesítését, így a hazai jogalanyiság megtartásával működtethető tovább a vállalkozás külföldön is.

Mi legyen a kutyával-macskával?

A háziállat-útlevél lényegesen könnyebbé teszi a kedvencek utaztatását: ezt nem az okmányirodában, hanem az állatorvosnál kell igényelni, aki rögtön ki is állítja. Minden macskának és kutyának rendelkeznie kell ilyennel, amely az egész Unióban igazolásként szolgál arra, hogy megkapták a veszettség elleni védőoltást, és egyéb információkat is tartalmaz arról, hogy az állat előzőleg milyen orvosi kezelésben, ellátásban részesült. Ne hagyd az utolsó pillanatra ennek az elintézését, hiszen az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni.

Az útlevélen kívül még a háziállat mikrocsipezéséről is gondoskodni kell. Magyarországon ez csak a kutyák esetében kötelező, az Unión belüli utazás esetén viszont a macskák és a vadászgörények sem mászkálhatnak csip nélkül. Az országonkénti sajátosságokkal a Magyar Állatorvosi Kamara honlapja foglalkozik részletesen.

Gyerekkel külföldre

Könnyen előfordulhat, hogy elvált szülőként új életedbe magaddal vinnéd a nálad elhelyezett gyermekedet is. A különélő szülők a gyermek végleges külföldre távozása vonatkozásában is együttesen döntenek, ebben az esetben viszont a különélő szülő nyilatkozatához még a gyámhatóság jóváhagyása is szükséges. A nyilatkozat jóváhagyása iránti kérelemhez csatolni kell azokat az okiratokat (különösen: a külföldi hatóság által kiállított környezettanulmányt, iskolalátogatási igazolást, jövedelemigazolást, befogadó nyilatkozatot), amelyekből megállapítható, hogy a gyermek nevelése, ellátása, tanulmányainak folytatása külföldön biztosított. Némileg nehezíti a helyzetet, ha a volt hitves nem egyezik bele a költözésbe, ilyenkor, akár tetszik, akár nem, bíróság dönti el a vitás kérdést.

Adók és járulékok

Végleges külföldre távozás esetén a személyi-jövedelemadó soron kívüli megállapítását kell kérni. Ami pedig az egyéb járulékokat illeti, ameddig a társadalombiztosítás szempontjából belföldinek minősül valaki, kötelezett az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére, ennek elmulasztása olyan kellemetlen meglepetés is okozhat, hogy egyszer csak felszólítást kapsz az elmaradt járulék befizetésére, amelynek összege akár több százezer forintra is rúghat. Ki kell tehát jelentkezni.

A társadalombiztosítási járulékok esetében rád kizárólag annak a tagállamnak a szociális biztonsági jogszabályai vonatkoznak, ahol a keresőtevékenységed végzed, kizárólag ott vagy köteles járulékfizetésre. Az EU különböző országaiban más és más egészségügyi jogokat élvezhetnek az állampolgárok aszerint, hogy a biztosított melyik ország szociális biztonsági rendszerének tagja.

Egy dolgot nem szabad elfelejteni, ha külföldre költöztél, és hazalátogatsz: köss utasbiztosítást. Onnan nézve ugyanis Magyarország a külföld.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.