Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Amedeo Modigliani Egy lány portréja (Ritratto di Ragazza) című mesterműve alatt egy korábbi, eddig ismeretlen alkotását fedezték fel a londoni Tate múzeum szakemberei röntgensugaras vizsgálattal. A művészettörténészek szerint a most felfedezett portré az olasz művész múzsájának, Beatrice Hastingsnek a portréját ábrázolja.

A remekműnek tekintett lányportré modellje ismeretlen. Egy elmélet szerint a festő két évig tartó viharos kapcsolata Hastingsszel 1916-ban véget ért, és Modigliani valószínűleg teljesen ki akarta törölni az életéből egykori szerelmét.
Nancy Ireson, a Tate nemzetközi művészeti kurátora szerint viszont az egész csak találgatás, de szép hipotézis. Ugyanis az újra felhasznált vásznaknál ritkán lehet megállapítani, hogy milyen kép volt rajtuk eredetileg, ezért olyan izgalmas, ha fel lehet fedezni egy felismerhető figurát, Hastings portréját ráadásul szinte teljes nagyságában.

Egy elmélet szerint a festőzseni így akarta kitörölni az életéből egykori szerelmének emlékét.

Modigliani jellegzetes, elnyújtott alakú portréi és különleges női aktjai egyébként hatalmas összegekért cserélnek gazdát rendszerint az árveréseken. 1917–18-ban készült Reclining Nude című képe 2015-ben 113 millió fontért (40 milliárd forintért) kelt el, és ezzel a második legmagasabb áron értékesített műalkotás lett az árverések történetében.

Ez is érdekelhet:

 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.