Oké, azt régóta tudjuk, hogy a magas kakaótartalmú étcsokinak vannak pozitív élettani hatásai, szemben a tejcsokival, amitől csak szimplán dagadtabbak leszünk, viszont baromi finom. Na mindegy, ennyi áldozatot még tudunk hozni, átszokunk az étcsokira, mondjuk is miért.

1. Az étcsokoládé boldoggá tesz.

Nem csak azért, mert finom - bár biztos az sem árt a hatáshoz - hanem azért, mert triptofánt tartalmaz. A triptofán egy aminosav, a húszféle alapvető fehérjealkotó aminosav egyike, amit az agy arra használ, hogy szerotonint állítson elő, azt az  ingerületátvivő anyagot, amelytől a boldogságot érezzük.

via GIPHY

2. A magas kakaótartalmú étcsokoládé oldható rostot tartalmaz.

Egy 100 grammos, 70-85 százalékos csokoládé 11 gramm rostot tartalmaz. Az oldható rost segíti a jó koleszterint, tovább fenntartja a teltségérzetet, és jót tesz az emésztőrendszernek is.

3. Az étcsokoládé jó az agynak.

Nincs mese, a csokievés segít formában tartani az agyad és segít elkerülni a demenciát. Egy négy évtizedes tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik gyakran esznek csokoládét, agyilag sokkal frissebbek.

4. Jó a szívnek is.

Az étcsokoládé-evés csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Egy tanulmány kimutatta, hogy akik öt vagy több alkalommal esznek csokoládét egy héten, azoknál a cardiovascularis betegségek kockázata 57 százalékkal csökken.

via GIPHY

5. Gazdag flavonoidokban.

A flavonoidok növényi antioxidánsok, és elég nagy mennyiségben találhatók meg a kakaóban - az étcsokoládé ezért is olyan jó neked. Ezek az antioxidánsok csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, és segítik az erek egészségének megőrzését.

6. Az étcsokoládé jó a bőrnek.

A csokievés még a napégéstől is megmenthet, köszönhetően két antioxidánsnak, fenoloknak és katekinnek.

via GIPHY

7. Az étcsoki természetes stresszoldó.

Étcsokoládé kiderül, hogy csökkenti a stresszthormonok mennyiségét, ami elég jó indoknak tűnik, bár eddig is könnyen meggyőzhetőek voltunk.

Nem is tudunk választani, melyik a legjobb indok, eszünk is egy kis csokit, hogy beinduljon az agyunk...

(via)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon