Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Először készült a Plutó Charon nevű holdjának geológiáját és történelmét feltáró térkép.

Az új térképhez szükséges adatokat és felvételeket a New Horizons űrszonda gyűjtötte és készítette 2015-ben, amikor elrepült a Charon mellett. A New Horizons elegendő információt gyűjtött a holdfelszín egyharmadának feltérképezéséhez.

Ezt is a New Horizons hozta össze a napokban:

A szirtek, árkok, kráterek és egyéb képződmények magasságának és mélységének megállapításához a kutatók azokat a felvételeket használták, amelyeket az űrszonda a sztereó 3D-s képek alkotásához a hold felett elrepülve készített.

Ezek a képek különböző pozícióban készültek, így ugyanúgy használhatók, ahogyan agyunk a két szem alkotta képet felhasználja a mélység észleléséhez.
A térkép olyan lehetséges világot mutat be, amely egykor meghasadt, mint egy kicserepesedett száj, és jeges anyagot bocsátott ki belsejéből, nagy területeket elöntve. Ezek az úgynevezett krioáramlatok, vagyis ősi jeges áramlatok.

Feltárták a Charon krátereit is. A kutatók szerint meglepőm, hogy csak nagyon kevés koptatott krátert látunk. A Marson régi (koptatott) és új kráterek is láthatóak, a Charonon viszont szinte minden kráter úgy néz ki, mintha nemrég jött volna létre.

A kráterek így vagy újak, vagy már régóta jelen vannak anélkül, hogy bármi megváltoztatta volna őket. Az elkopott kráterek hiányára magyarázat lehet az is, hogy valamilyen folyamat eltüntette a régi krátereket.

Ebben az esetben a Charon belsejének a múltban fel kellett melegednie és olyan kémiai vagy fizikai változáson kellett átmennie, amelynek hatására kissé megnőtt a kiterjedése, emiatt pedig megrepedt a felszíne. Már az így feltört meleg anyag is maga alá rejthette a Charon eredeti felszíni képződményeit.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Phys.org, BBC, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.