Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Valentin-napi sokk: a szerelem eddig vak volt. Most már kövér is leszel tőle.

Sokaktól halljuk, akár már mi magunk is tapasztalhattuk, hogy amint boldog párkapcsolatba kezdünk, a plusz kilók megindulnak felfelé. Erre szokás mondani, hogy „a szerelem hizlal“. De valóban a szerelem az oka? Vagy inkább a megváltozott szokásoknak van szerepe?

A szerelem rengeteg kémiai folyamat összejátszása. A tipikus első jeleket – pirulás, tenyérizzadás, szapora szívverés, euforikus érzés – az agyban hirtelen nagy mennyiségben termelődő szerelmi szubsztancia, a fenil-etil-amin okozza. Ez azonban még csak a kezdet.

Amikor szerelmesek vagyunk, megemelkedik bennünk az oxitocin, a dopamin, és a különféle endorfinok mennyisége is. A szexuális együttlét során felszabaduló nagy mennyiségű oxitocin felelős az orgazmusért. Az endorfinok rendkívül jó testi és lelki fájdalomcsillapítók, emellett a szerelem kábulatában, mámorában van szerepük. A dopamin anyagcseretermékei, az adrenalin és a noradrenalin hatására csökken az alvásigényünk, illetve minden akadály leküzdésére képesnek érezzük magunkat – magyarázza Dr. Farkas Kitti (lásd alább), rávilágítva a lényegre: a szerelem szó szerint egy sok-sok komponensből álló koktél.

Először is, nagyon gyakori, hogy a szerelmes időszakban megszaporítjuk a kiadós, „romantikus“ vacsorák, vagy az összebújós, nassolós filmnézések számát. Inzulinháztartásunk természetes ingadozását követve viszont a vacsora nem szerencsés, ha bőséges és szénhidrátban gazdag. Ellenben, az ebédnek, mint legfontosabb fogásnak, tartalmaznia kell szénhidrátot. Egy-egy kezdeti randi során persze beleférhet egy kis esti tudatos kilengés, de egy romantikus ebéd – napközben, a munkahelyünk közelében, vagy hétvégén, közös főzőcskézés után – épp olyan hangulatos tud lenni, mint a vacsora.

Na most itt rögtön hozzátennénk, hogy aki szerelmes, az rendszerint szeretkezik is, az intimtorna során pedig jelentős mennyiségű kalóriát lehet elégetni. Egy tanulmány arra jutott, hogy a férfiak nagyjából 100 kalóriát égetnek el szex közben, ez a mennyiség pedig jócskán elmarad attól, amit egy könnyed kis futás alatt ledolgozhatnánk. Egy fél órás laza futással ugyanis a nők átlagban 213, a férfiak pedig 276 kalóriát égetnek el.

Ebből egyértelműen látszik, hogy a futást nem lehet kiváltani a huncutkodással, bármennyire is jó lenne ebbe a hitbe ringatni magunkat. Az egyetlen vigasz az lehet az urak számára, hogy több kalóriát égetnek el, mint a nők, ennek pedig az az oka, hogy a nagyobb súly nagyobb energiaköltséggel is jár. Nem mellékesen orgazmus során is égetünk el kalóriát, igaz, az sem túl sok. Dr. Uchenna Ossai szexuális tanácsadó szerint egy orgazmus átlagosan 10-60 másodpercig tart, ami azt jelent, hogy maximum 4 kalóriát tudsz közben elégetni.

Jó, rendben, nem ég el sok kalória, de azért a szex valamennyire ellensúlyozza a nassolás negatív következményeit.

De most vissza a hazai kutatás eredményeihez!

Az is természetes, sőt egy ideig érthető, hogy a jól bejáratott edzésprogramunkat randikra és új szerelmünkkel való időtöltésre váltjuk. Igyekezzünk ugyanakkor ne véglegesen változtatni: találjunk ki közös edzésformákat, amiket a párunkkal együtt végezhetünk!

– magyarázza Dr. Farkas Kitti.

Az orvos egy harmadik, fontos okot is kiemel a hízás kiváltójaként: az alváshiányt. Szerelmes időszakaink elején gyakori, hogy kevesebbet alszunk, ami sajnos szintén a zsírlerakódásnak kedvez.

A megfelelő zsíranyagcseréhez szükséges hormonok és a glükóz-anyagcsere egyes folyamatai ugyanis szorosan kapcsolódnak az alvás-ébrenléti fázisainkhoz. Igyekezzünk tartani a napi 7-8 óra alvást, hétvégen pedig, ha tehetjük, akár egy ennél is hosszabb, kiadós szunyókálást is engedjünk meg magunknak “– tanácsolja Dr. Farkas Kitti.

A szerelem tehát önmagában nem hizlal, ellenben, ha nem figyelünk, olyan hatással lehettek egymással a pároddal, ami súlygyarapodáshoz vezethet. A közös nassolással egyébként nincs baj, de figyeljünk arra, hogy emellett legyen közös testmozgás is.

Ha ezeken a helyeken sétáltok, biztosan sok kalóriát elégethettek:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.