A májad valószínűleg nem túl hálás a karácsonytól újévig tartó időszaknak, így éppen itt az ideje, hogy valami jót is csinálj vele.

Ha te is azok közé tartozol, akik az ünnepi időszakban hatalmas kajálásokkal és italozgatásokkal kényeztették magukat, akkor sajnos van egy nem túl jó hírünk, ugyanis nem ez volt a legjobb dolog, amit a testeddel tehettél. Viszont van rá mód, hogy kicsit megtisztítsd a szervezetedet. Fogj papírt és tollat a kezedbe – ez de ódivatú – vagy kapd elő a telefonod és jegyezd fel a hozzávalókat:

Articsóka

Serkenti a májsejtek regenerálódását, emellett fokozza az epetermelődést, vagyis segít a méreganyagok lebontásában. Edd a levelét és a gyökerét – ha nem lenne meg, hogy néz ki, akkor mutatjuk:

Bazsalikom

Az emésztést és a szervezet méregtelenítő funkcióit serkenti, plusz javítja a vese működését, ráadásul remek baktériumölő. Fűszerként és teaként is felhasználhatod – a biztonság kedvéért ezt is megmutatjuk, hogy néz ki, nehogy ezen múljon a dolog:

Brokkoli

Nemcsak alacsony kalóriatartalmú, de tele van flavonoidokkal, karotinoidokkal, mindez pedig azért nagyszerű, mert ezek segítik a májat a káros anyagok semlegesítésében – ha már az eddigieket megmutattuk, akkor ez sem maradhat ki a sorból, íme:

Mandula

Ez finom kis nassolnivaló az egyik legjobb E-vitamin-forrás, mindemellett a kalcium-, magnézium- és rosttartalma is magas, fehérjéi pedig segítenek szinten tartani tartani a vércukrot, plusz serkentik a méreganyagok távozását – na jó, nem szakítjuk meg a sort, megmutatjuk ezt is:

(Forrás: RW, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Utálsz szerelőt hívni? Akkor ez a cikk neked szól!