Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A banán, a csoki a méz és bizonyos almafajták is halálra vannak ítélve.

Sajnos nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben olyan nagyszerű ételekről kell lemondanod, mint a...

Banán

Az 1960-as években egy úgynevezett a Fusarium gomba kipusztította a jelenleg ismert banán (Cavendish) finomabb változatát (Gros Michel), nem olyan rég viszont ennek a gombának felfedezték az új típusát (TR4) több különböző banánfajta ültetvény termőföldjében is.

Ha bekövetkezne a banánapokalipszis, akkor közel 100 millió ember megélhetése kerülne veszélybe.

Bizonyos almafajták

Vannak olyan almafajták, aminek termesztéséhez (pontosabban a termésük előkészítéséhez) kellően hűvös telek szükségesek, a klímaváltozás miatt pedig könnyen előfordulhat, hogy erre nem lesz megfelelő idejük.

Persze nem kell nagyon megijedni, mert a kutatók már dolgoznak azon, hogy mindenféle a génmódosító eljárással alkalmazkodóbbá tegyék a gyümölcsöt.

Csokoládé

Az egyre szárazabb időjárás 2050-re akár örökre el is tűntetheti a csoki alapanyagát, vagyis a kakaóültetvények kihalásáért is a folyamatos felmelegedés lehet a felelős. Persze nem kell nagyon megijedni, mert a kutatók már dolgoznak azon, hogy mindenféle a génmódosító eljárással alkalmazkodóbbá tegyék a kakaóbabot.

És ahogy az alma esetében itt sem kell nagyon aggódni, a kutatók dolgoznak a megoldáson...

Méz

Világszerte tömegesen és irtózatos iramban pusztulnak a mézelő méhek, a legszomorúbb – vagy inkább a legijesztőbb –, hogy nem tudják az okát. Persze mindig vannak folyamatosan változó, aktuális elméletek (génmódosított növények, kemikáliák, ázsiai méhatka, stb...), de a szakértők alapvetően nem tudják, miért történik, annyit azért sejtenek, hogy komplex dolog lehet a háttérben.

(Forrás / fotó: Independent, Guardian / Pixabay)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.