Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy anyukád vagy esetleg a nagymamád összekeverte hirtelen a családtagok nevét, sőt az is lehet, hogy veled is megesett már hasonló. Nos, ennek is megvan a maga oka.

A legjobb szülővel is előfordul, hogy összekeveri a gyermekei nevét. Egy floridai tudós, Samantha Deffler pedig rájött, hogy mi áll ennek a hátterében. A tanulmányában 1 700 férfit és nőt kérdezett meg, és kiderült, hogy a nevek felcserélése egyáltalán nem egy ritka jelenség.

Tehát leginkább az ugyanabba a "szemantikai csoportba" tartozó neveket vagyunk hajlamosak felcserélni, hiszen az agyunk mappák szerint kategorizál. Ez az oka annak, amikor a családtagjainkat egy másik családtag nevén szólítjuk vagy egy barátunkat egy másik jó barátunk nevén, hiszen egyazon mappába sorolta őket az agyunk.

És ez még nem minden, hiszen többen azt is bevallották, hogy a kutyájuk nevét is belekeverték már a sztoriba. Nyilván ennek is az az oka, hogy az ember a saját kutyájára már-már családtagként tekint.

Szóval, ha esetleg legközelebb előfordul, hogy anyukád a kutya nevén szólít téged, akkor nem kell megsértődni, csupán annyiról van szó, hogy a "két család mappába sorolt fájl közül hirtelen a rosszat nyitotta meg".

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.