Örök elégedetlenkedők szerint csak a határaikon túl találhatók világszínvonalú helyek, - London, New York és társaik a coolság kizárólagos fellegvárai -, pedig ez nem igaz, ugyanis vannak olyan rejtett kincseink, amelyek megfelelnek a legmagasabb igényeknek is. Három magyar célpont, amit már felkaptak, vagy hamarosan fel fognak kapni.

A láthatatlan családi ezüst

Kezeket a magasba, aki tudja, hogy hol van Csákberény! Mármint azokon kívül, akik ott, vagy éppen a szomszéd faluban laknak, mert őket nem számoljuk. Ez a Fejér-megyei település a Vértes-hegységben bújik meg, és egy hete, február 23-án nem kisebb sajtóorgánum, mint a New York Times foglalkozott vele – és a magyarországi ingatlanhelyzettel – egy nagy terjedelmű cikkben. Hogy miért érdekes egy napi egymilliós példányszámban megjelenő, és online oldalán havi 30 millió klikkelést behúzó magazinnak egy 1214 főt számláló aprócska falu? Nos, a válasz pofonegyszerű: a vidék festői, az ingatlanárak pedig nevetségesen alacsonyak – természetesen a világnak abból a sarkából szemlélve.

A cikkben megszólal egy angol hölgy, bizonyos Catherine Dickens Gore (nem mellékesen Charles Dickens, a nagy angol regényíró leszármazottja), aki a faluban működtet panziót már tíz esztendeje. A legkevésbé sem lennénk meglepődve, ha a New York Times cikke után 1. öt évre előre lefoglalnák a szobáit, 2. a környéken gombamód megszaporodnának a külföldi tulajdonba kerülő telkek. Az ingatlanok árai biztosan megszaladnak, szóval a helyiek máris imába foglalhatják az amerikai napilapot. Csákberény eddig nem számított a hazai turizmus fellegvárának, így el kellene gondolkodnunk, hogy ha tőlünk nyugatra ennyire érdekesnek találják ezt az apró falut, akkor mi hogyhogy nem vettük észre?

Horgonyt fel!

A Lonely Planet a világ legnagyobb útikönyv kiadója évi ötszáz könyvvel, és ezen kívül ott vannak a tévéműsorok, mobil applikációk, és honlapok, vagyis az LP nem csak, hogy nagy, hanem még befolyásos is, szóval az ausztrál cég megkerülhetetlen monolit, ha turizmusról beszélünk. A lonelyplanet.com „Keressük a világ legjobb bárját” játéka nyilvánvalóan csak egy volt a sok futó projektjük közül, ráadásul nem szakértők döntöttek, hanem közönségszavazás, de akkor is erős pr faktorral bír, hogy ezen a versenyen az A38 állóhajó bárja nyert közel 13.000 vokssal. A honlap fórumára, a Thorn Tree-re több mint 600.000-en regisztráltak, így nem kell hangsúlyozni, hogy ez a szimpla – és a Dunán parkoló bár számára nyilvánvalóan egy fillérbe sem kerülő – szavazás többet ért, mint egy tízmilliókba kerülő óriásplakát kampány. Jó nyárra számíthat-e az A38? Szerintünk igen. Megérdemli-e? Naná! És még egy apróság: a Szimplakert ugyanezen a listán harmadik lett.

New York, de nem a város, a kávéház

Ha a világ legszebb kávéházába akarunk menni, akkor elég Pestig utazni, legalábbis akkor, ha a U City Guide-ot vesszük kiindulópontnak. Tudjuk, az összeállítások mindig önkényesek, de valljuk be, a New York Kávéház megérdemelten szerepelne a legjobbak között bármelyik orgánum listáján az év bármelyik napján. A mérvadónak tekinthető utazási magazin választotta ki a világ tíz legtökéletesebb kávéházát, és az élre a Blaha Lujza téri nagy múltú intézmény került, maga mögé utasítva bécsi, párizsi és római vetélytársakat. A New York kevély hely, nem szorul reklámokra, de azért a menüben már ott figyel: „The world’s most beautiful café.

Törzsvendégnek lenni meglehetősen drága mulatság – almáspite fahéj fagyival 1500 ft – de azért egyszer érdemes kipróbálni, hogy miért is áll a dobogó legfelső fokán az 1894-ben nyitott kávéház. A háború előtti idők közvetlensége már a múlté, a New York már nem a kispénzű íróké, skriblereké, manapság főleg a szomszédos Boscolóban lakó tehetős turisták preferálják, a hangulat elit, de dobjunk be itt egy feketét, és gyönyörködjünk a valóban lenyűgöző pompában.
A korábban említett Lonely Planet szerint a közép-európai régió két megkerülhetetlen és fix pontja Prága és Budapest, és ha ehhez hozzávesszük, hogy a couchurfing.com statisztikái szerint Magyarország az egész világot tekintve a 23., Európában pedig 12. legnépszerűbb a kanapészörfösök körében (olyan városokat maga mögé utasítva, mint Moszkva, Róma, Párga, Dublin), akkor kiderül, hogy talán nem is annyira rossz hely, ahol élünk.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon