Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Március 17-én van Írország védőszentjének napja, és ilyenkor az írek a világ minden pontján ünnepelnek. És ha ők valamit megünnepelnek, az meg van ünnepelve.

Ír szemek mosolyognak

Szent Patrik Írország védőszentje és nevének napját már a tizedik század óta ünneplik a derék írek. Március 17-e 1903 óta hivatalosan is nemzeti ünnep Írországban, de a világ minden olyan pontján érvényes, ahol vannak írek, vagy ír kocsmák. Aki ír, ezen a napon keményen bulizik, ünnepli hazáját, nemzetét, mindenki zöldet hord, lóherék mindenfelé, szól az Oh, Danny Boy, a When Irish eyes are smiling, és természetesen mindenki legurít pár pint italt is. Mivel az ír gasztronómia iható része sokkal élvezetesebb, mint az ehető - elég, ha eszünkbe jut a whiskey, vagy legendás sörük, a Guinness –, ezért mi is bátran követhetjük a példájukat.

Közös pont

William Butler Yeatsnek hívják a legmagyarabb írt, a költő 1887-ben írta meg Hogyan hallgatott Rényi Ferenc (How Ferenc Renyi kept silent) című versét, amely az 1848-as forradalom hősének állít emléket. Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Yeats érezte a párhuzamot hazája és a nem kevésbé hányatott sorsú magyarok között, és saját magát nemes egyszerűséggel a „nyugat magyarjának” nevezte.

Chicagóban a helyi ír közösség tagjai sajátos módon emlékeznek meg Szent Patrikról: 1962 óta minden évben zöldre festik a Chicago folyót. Ír kocsmák hazánkban is vannak, nem is beszélve sörcsapokról és ciderekről, szóval akad bőven olyan autentikus pont, ahol a mai napon koccinthatunk a nyugat magyarjaira és a Patrikokra! Slainthe!

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.