Egy fotós elítélteket kért arra, hogy írjanak levelet a múltba. Az eredmény elgondolkodtató, néhol pedig egyenesen szívbemarkoló. Egyszerű emberek elrontott életei képekbe sűrítve.

Trent Bell akkor döntötte el, hogy kicsit közelebbről is megnézi magának azt a világot, amiről egy átlagember inkább igyekszik elfordítani a tekintetét, amikor az egyik gyerekkori barátját 36 éves börtönbüntetésre ítélték. Először csak portréfotókat akart csinálni önként vállalkozó rabokkal, de az interjúk során rádöbbent, hogy ennél kicsit mélyebbre akar ásni.

A tizenkét önként vállalkozó elítéltet megkérte, hogy írjanak levelet fiatalkori önmaguknak, majd a leveleket a portréfotók hátterébe szerkesztette. Az így létrejött iszonyatosan erős alkotások a szemeiden keresztül másznak az agyadba és jó ideig be is fészkelik oda magukat. Tanácsok és szemrehányások a múltba valakinek, aki előtt még ott az egész élet, akiből egy másik, párhuzamos valóságban talán példás családapa és odaadó barát vált. De nem ebben.

1. Wesley (44), gyilkosság miatt vonult börtönbe 22 évesen.

„Ha azokhoz fordulsz, akik szeretnek és törődnek veled, ígérem, nem fogsz kudarcot vallani, ahogy én tettem. A tanácsom a következő: végezd el az iskolát és kövesd az álmaidat. Minden más magától megoldódik.”

2. Ken

„Nézd mit tettél velünk! Kinyírtad a jövőnket!”

3. Peter (56)

„Sok jó dolgot fogsz tenni, de néhány igazán nagy butaságot is. Ha úgy érzed, hogy valami nem helyes, ne tedd meg!”

4.

„A legfontosabb a hála. Adj hálát minden pillanatban, minden körülmények között és minden lélegzetvétellel! Ez fog megvédeni téged.”

5. Jeffrey (21)

„Mindannyian tökéletesen tökéletlenek vagyunk. Ne ítélkezz senki fölött!”

6. Robert (46), rablás és kábítószerrel visszaélés miatt csukták le.

„Mosolyogj, ne táplálj haragot és add meg a megérdemelt tiszteletet másoknak! Csak így kerülheted el azt, hogy azzá válj, aki én lettem.”

7. William (40) önbíráskodás, testi sértés, rablás miatt börtönözték be. A szabadságvesztés ideje alatt az édesapja meghalt, a családja pedig elhagyta.

„Életem nagy részét rácsok mögött töltöttem. Te ennél sokkal többre vagy hivatott.”

8.

„Ha úgy van megírva, akkor minden működni fog. Soha ne add fel!”

9. Jack, aki kábítószer-kereskedelemből élt, míg egy barátja feldobta. A rendőrség 80.000 dollárnyi készpénzzel és a szállított droggal együtt kapcsolta le.

„Visszanézel majd és megkérdezed, mit kellett volna tenned, hogy elkerüld a börtönt, hogy együtt lehess a gyermekeiddel és a szüleiddel, hogy élhesd azt a nagyszerű életet, amit élhetnél.”

10. Brandon (26) kábítószer-függő volt. Egy illegálisan tartott fegyverrel egy verekedés során lelőtt valakit, ezért került börtönbe.

„Bárki képes harcolni. A leggyengébbek is képesek erre. Bárki képes az erőszakra, de csak egy igazi férfi képes arra, hogy odafordítsa a másik orcáját is, aztán továbblépjen.”

11. Robert (67) kábítószerfüggő és alkoholista volt. Kettős gyilkosság miatt van börtönben. 9 év múlva szabadulhat.

„Nem voltál elég okos ahhoz, hogy értékeld a jó dolgokat az életedben, míg már késő volt. (…) Hagytuk, hogy a pia és a drog darabokra törjék az álmainkat és a jövőnket.”

12. James (42), rablás miatt tartóztatták le.

„Jamie, Jamie, Jamie… Tudtuk, hogy rosszat teszünk, mégis megtettük. Csak magunkat hibáztathatjuk.”

(via Co.Create)

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában