Luxushoteltől a kétes night clubig ívelt a mára szellemhotellé váló épület működésének története, és mindennek megtalálhatók a nyomai még ma is.

Csodálatos helyen lévő, de szállodaépítéshez ritka rossz adottságú telekre kellett óriási luxushotelt terveznie Farkasdy Zoltánnak, a huszadik századi modern építészet egyik kiemelkedő alakjának. Zsenialitását mutatja, hogy a kötöttségek ellenére – 188 szoba, alagútzsalus építésmód előre gyártott panelekből – egy a maga idejében modern, és az S alakja miatt kisebbnek tűnő, négyszintes épületet alkotott, amelyet részleges faburkolattal tagolt tovább.

1971-ben kezdődött a Hotel Touring Normafa építése, a ’72-es müncheni olimpiára már ott készültek a magyar sportolók – ezért aztán végül Olimpia Hotel lett a neve. 1973-ra fejezték be a luxusszállót, az elsőt itthon, ahol wellness-részleg volt, még ha akkoriban úgy is hívták csak, hogy uszoda és szauna. Étterem, bár, bisztró is várta a nagyon népszerű, sportolók és akkor még nem celebeknek nevezett közéleti figurák által is előszeretettel látogatott szállodát, ahol egyébként Veszprémi Linda és Ötvös Csöpi is volt bevetésen, bár csak a szálloda aktív időszakának vége felé kezdődött a lecsúszása.

A luxusra vágyóknak egyre kevésbé feleltek meg a szűk terek, a Future-re keresztelt bárban viszont még mentek a bulik, a földszinti helyiségeket irodának adták ki, de a korabeli teltházas, nyereséges működés már a múlt volt. 2002-ben zárták be – a nyomok szerint egyik napról a másikra, mintha Pripjatyhoz hasonlóan jöttek volna a buszok, hogy azonnal üljön fel mindenki.

Ahhoz képest, hogy az épület több mint tizenöt éve üres, meglepő az állapota. A borostyán itt-ott már behatolt az ablakréseken, a deszkaburkolat leszakadóban, mégsem érezni azt, hogy mindjárt összedől. A legkülönlegesebb mégis az, hogy bár találni benne graffitikat és más nyomait annak, hogy a zárás óta is jártak benn hívatlan vendégek, nemhogy a hasonló helyzetben általában először eltűnő alumíniumkilincsek és más fémtárgyak jó része is megvan, de kompletten berendezett szobákat, bútorokat, műszaki cikkeket is találni, a konyhában sorakoznak a tűzhelyek, egy földszinti irodában a monitorok, a lépcsőn és a folyosókon az olimpikonok keretezett képei.

Több hasznosítási terv is felmerült az évek során, megpróbálták eladni is az épületet, mivel azonban az elemes építési technológia miatt gyakorlatilag lehetetlen átalakítani az alacsony, szűk helyiségeket, vagy irreálisan magas költség lenne, mindegyik ötlet elhalt. A hegyvidéki önkormányzat végül kisajátította az egykor menő hotelt, és hamarosan megkezdi a bontását. A helyén park lesz, ameddig a későbbiekben elvezetnék a most a Széchenyi-hegyi érő fogaskerekűt.

A Hosszúlépés. Járunk? városiséta-csapat a bontás előtti napokban még bevitt néhány csoportot, akkor készültek ezek a fényképek.

(Fotók: Féjja Zsolt)  

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon