A randiappok nem tették tönkre a házasságainkat vagy az elköteleződés iránti hajlamunkat. De megváltoztattak minket.

Az Atlantic magazinban jelent meg egy cikk, ami azt mutatja be, hogy forradalmasította, és hogyan nem forradalmasította a párkapcsolatokat és a szerelmet a randiappok megjelenése. A szerző, Ashley Fetters két szakértőt idéz arról az elmúlt fél évtizedben sokat vitatott kérdésről, hogy

az online randizás tönkretette-e a hosszú távú kapcsolatokat, vagy sem.

A szakértők egyetértettek abban, hogy nem. Mégpedig azért, mert ha az ember boldog párkapcsolatban él, akkor kevésbé érdeklik a potenciális partnerek, még akkor sem, ha csak egy húzásnyira vannak tőle.

A szakértők azonban egyetértettek egy másik dologban is: a randiappok könnyebbé tették a boldogtalan kapcsolatok lezárását.

Eli Finkel, a Northwestern Egyetem pszichológusa és a Kellogg School of Management nevű iskola professzora arra emlékeztet, hogy volt idő, amikor ha az ember találkozni akart valakivel, akkor csinosan fel kellett öltöznie, és el kellett sétálnia egy bárig. Manapság viszont az appoknak köszönhetően az ember folyamatosan elérhető az ember, és elég jobbra húzni, és az ember máris egy randin van.

Néhány éve a pszichoterapeuta és párkapcsolati tanácsadó, David Kavanagh kísértetiesen hasonló nyilatkozatot tett az Independent magazinban.

„A hűtlenség aligha új találmány, de a randiappok a boldogtalan emberek számára megkönnyítették, hogy új partnert találjanak maguknak.”

Mindez természetesen azt jelenti, hogy sokan könnyebben döntenek úgy, hogy nem dolgoznak az aktuális kapcsolatukon, hanem belekezdenek egy újba, egy új partnerrel.

Más szakértők viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy az appok megjelenése az érzelmi affér nevű kapcsolat elterjedéséhez is hozzájárult. Ezek olyan kapcsolatok, amelyben a vonzalom nem alakul át fizikai intimitássá.

Na most akkor a randiappok mégis megnehezítik, hogy az embernek normális, hosszú távú párkapcsolata legyen?

Valószínűleg nem.

Helen Fisher, biológiai antropológus és a Match nevű randioldal tanácsadója szerint az appok ugyan megváltoztatták, hogyan randevúzunk, de az emberi természet ettől még ugyanaz maradt: az emberek java része életkortól függően előbb vagy utóbb biztosan

biztonságos, hosszú távú kapcsolatot szeretne magának.

Szóval ha napjainkban vadul pörgeted is a Tindert, a statisztika szerint eljön majd a Nagy Ő, aki miatt letörlöd az appot a telefonodról.

És ezt olvastad már?
Öt dolog, amit a hátfájásról tudnunk kell
További cikkeink a témában