A klasszikustól az extravagánsig – Válassz stílusodnak megfelelő órát!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A formák mindig is fontos jelentést adnak annak, amit látunk. A közlekedési tábláktól kezdve egészen a test alakjáig a formák jelentéssel ruházzák fel magát a tárgyat vagy a személyt. Az órákkal sincs ez másképp.

A klasszikus

Ezt mindannyian ismerjük, kerek óralap viszonylag egyszerű, elegáns felülettel. A számok vagy a római vagy az arab készletből vannak, lehet arany, ezüst vagy króm színezetük. Ezeken a karórákon nincs semmi extra funkció, a pontos idő mellett esetleg még a napot is mutatják. De épp ebben az egyszerűségben áll tökéletességük. És bár anyaghasználatban (kommersztől a luxusig) végtelen lehetőségek nyílnak a tervezők előtt, ezzel a jelentést csak részben módosíthatják. Viselőjét klasszikus értékekkel, jó értelemben vett konzervativizmussal ruházza fel, sokat tudó, képzett ember jellemét jelképezi.

A minimalista

Erről az irányvonalról nem is kell sokat mondani, önmagáért beszél. Olyan embert fest elénk, aki a funkciót előnyben részesíti, de nem veti meg korunk dizájnját sem. Nem akar többet mutatni, mint ami, viszont a minimalizmussal épp a letisztultabb, funkcióorientált gondolkodását ismerhetjük fel, miközben arra is számíthatunk, hogy viselője művelt és művészetbarát.

A trendi

Az aktuális divatirányzatokat követő órákat sorolhatjuk ide, így van némi átfedés a kategóriák között. A sportos Ice Watchok és a neves tervezőházak kollekcióiba tartozó karórák is idetartoznak. Viselőjét általában fiatalos gondolkodásmód jellemzi, de mind a sportos, mind az elegáns vonalaknál olvashattok többet erről.

Az elegáns

Itt észrevehető átfedés: a klasszikus karórák mellett azok tartoznak ide, amelyek az aktuális irányvonalaknak eleget tesznek. Lehetnek ezek kiskollekciók darabjai, egyedi készítésű remekművek vagy épp a tömegtermelés eredményei, általában azt mondják el viselőjükről, komolyan veszi magát, a jövőjét, a munkáját és úgy általában az életet. Ha összevetjük a trendi vonallal, akkor a kerek óralap mellett a négyszög alakúakat sorolhatjuk még ide, amit a divatházak közül Armani és Tommy Hilfiger órái példáznak a legjobban.

A sportos

Nem feledkezhetünk meg a sportosságról sem. Az elmúlt pár évben sorra jelentek meg azok a márkák, amelyek kifejezetten ezt az irányt képviselik, például az Ice Watch és a Converse. Élénk színekben pompázva arra hívják fel a figyelmünket, hogy viselőjük fiatalos, szereti és követi a divatot, élvezi az életet, és erről az élvezetről, ha nem muszáj, nem is akar lemondani.

A sportos karórának van még egy irányvonala, ami a szabadság, a klasszikus értelemben vett sportosság és sport iránti elkötelezettség jelképe is lehet amellett, hogy a fokozottan férfias. A Nautica és a TW Steel darabjai is ide tartozhatnak, de meg kell még említeni a Police termékeit is.

Az extravagáns

Itt valami teljesen más és egyedi dologról beszélhetünk. Szintén lehet átfedés más kategóriákkal, de az bizonyos, hogy az extravagáns órák pont viselőjük egyediségét és extravaganciáját hivatottak kifejezni. Hogy hol lehet ezeket megtalálni? Manufaktúrák egyedi darabjai között épp úgy, mint a hétköznapi órásboltok polcain.

Márkák

Arról már az előző részben is volt szó, hogy a márka meghatározza a jelentést. Nem kerülhetjük ki, hogy egy órán látszódjon a minőség, és ezáltal anyagi helyzetünk is. Aki megteheti, a drágább órát választja, mert ezzel nem csak az ízlését jelzi, hanem pozícióját és céljait is körvonalazhatjuk magunkban. Sőt, valószínűleg szeretné is, hogy ezt megtegyük.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
Az ajándékbugyi-választás nehézségeiről szóló cikkhez

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.