Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy génmutáció „kikapcsolásával” sikerült visszafordítaniuk az öregedéssel összefüggő bőrráncosodást és szőrhullást egereknél a birminghami Alabamai Egyetem kutatóinak.

Keshav Singh és kollégái egy antibiotikumot adtak be a rágcsálóknak, majd az génmutációt indított be, ami pedig mitokondriális diszfunkcióhoz vezetett. (A mitokondriumok a sejt energiatermelő és -átalakító szervecskéi.)

Négy héten belül az egerek szőre megőszült, megritkult, a mozgásuk lelassult, és fásulttá váltak, vagyis olyan változásokon mentek keresztül, amelyek a természetes öregedés folyamatára emlékeztetnek. A bőrük a mutációt követő 4. és 8. hét között beráncosodott. A nőstényeknél jóval erősebb volt a ráncosodás, mint a hímeknél.

„Ismereteink szerint ilyesfajta megfigyelésre még sosem került sor” – magyarázta Singh, megjegyezve, hogy a mutáció egy, a mitokondriális funkciót befolyásoló génben zajlott le. Az embereknél időskorban figyelhető meg a mitokondriális funkciók hanyatlása, továbbá a mitokondriumok működési zavara a korral összefüggő betegségekhez vezethet.

A szakemberek arra is rámutattak, hogy a génmutáció beindítása az állatok egyéb szerveire alig volt hatással, ami azt sugallja, hogy a mitokondriumok szerepe fontosabb a bőr, mint az egyéb szövetek esetében.

Ez is érdekelhet:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.