Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

2011. május elsején éjszaka 13 különböző bevetést hajtottak végre az Afganisztánban állomásozó amerikai különleges alakulatok. Mindegyik küldetés célja azonos volt: felkutatni, azonosítani és elfogni vagy megölni a kijelölt célpontokat. Rutinfeladat. Az aznapi black opok közül azonban egy mindenképpen kiemelkedett a sorból.

Repülés radar alatt

Szokatlanul sötét volt aznap az éjszaka Afganisztán északkeleti részén. Az előző napi sűrű köd még oszladozóban volt, az esti nehéz pára kezdett leülni, a Hold pedig már napok óta nem látszódott – tökéletesnek tűnő idő annak, aki nem akarta, hogy meglássák az égbolton.

Ebben az időben emelkedett a magasba vasárnap éjjel 11 órakor két MH–60-as Blackhawk helikopter. Az Afganisztánban lévő dzsálálábádi amerikai légi támaszpontról indultak. Céljuk a kétszázötven kilométerre keletre, mélyen Pakisztánban fekvő Abbotábád volt. A két gép fedélzetén 23 katona tartózkodott, mindannyian az Egyesült Államok haditengerészete különleges alakulatának, a Navy SEALs "hatos csapatának", azaz a tengerészeti különleges műveleti csoport (DEVGRU) tagjai.

Mellettük a CIA-tól kölcsönzött pastu tolmács, valamint egy Cairo nevű belga juhászkutya, egy Malinois feküdt. A kutya, csakúgy, mint a többiek, golyóálló mellényt viselt. A titkos black-op célja Oszama bin Laden megölése volt.

Black Op – Az erő sötét oldala

Black Operation, azaz titkos hadművelet névvel azokat az akciókat illetik, amelyeket hadseregek, kormányügynökségek elit egységei teljes titokban, gyakran hatályos törvényeket, nemzetközi egyezményeket áthágva hajtanak végre. Bár a diplomáciai és katonai protokollon kívüli hadműveletek döntő többségére soha sem derül fény, sorozatunkban olyan példákat mutatunk be, amelyek különböző okoknál fogva nyilvánosságra kerültek.

Ujjak a ravaszon

A helikopterek negyed óra alatt érték el a pakisztáni határt. Onnan még több mint egy órát kellett repülniük a célpontig a pakisztáni légvédelem és radarok orra előtt. A pilóták éjjellátó szemüvegeikkel szinte a földhöz tapasztották kivilágítatlan gépeiket: a Hindukush lábainál méterekre repültek a folyómedrekben, völgyekben, a sziklák közelében, így osontak el észrevétlenül az egymilliós nagyváros, Pesavar mellett. A DEVGRU-csapat két helikoptere különleges felkészítést is kapott: külső felületüket radarsugarakat elnyelő festékkel borították, hátsó rotorjukat pedig úgy módosították, hogy minél kisebb zajt csapjanak.

Negyvenöt perccel a Blackhawkok felszállása után négy kétmotoros Chinook helikopter is útnak indult fedélzetükön 25 SEAL-kommandóssal. Az első két gép az afgán–pakisztáni-határon szállt le, a második az eredeti csapat útját követve Pakisztánban ért földet egy kiszáradt folyómederben. A rotorok forogtak, a fedélzeten parancsra várakoztak. Feladatuk az volt, hogy ha bármi balul sülne el, akkor kihozzák a bajba jutottakat. Nem is kellett erre olyan sokat várniuk.

Célkeresztben a „főtengely”

Amikor Barack Obama elnök 2010 januárjában beköltözött a Fehér Házba, Oszama bin Laden nyoma hideg volt, mint a jég. A CIA talán utolsó biztos információja a „főtengely” – ahogy az Egyesített Különleges Műveleti Parancsnokság (JSOC) elnevezte a célpontot – hollétéről 2001-re datálódott, amikor Oszama bin Laden elmenekült az ostromlott Tora Bora-i barlangrendszerből Afganisztánban.

Obama szerencsecsillaga 2010 augusztusában ragyogott fel, amikor a CIA azt állította, hogy azonosították Abu Ahmed al-Kuwaitit, Oszama bin Laden futárját. Követni kezdték a férfit, aki egy nap betonfallal körbevett, erődszerű épületbe érkezett Abbotábádban. A légi megfigyelés furcsa dolgokat árult el: a házban nem volt internet, sem telefon, a szemetet a lakók elégették, zöldséget a kertben termeltek, állatokat szintén a komplexumban neveltek. Az épületet a futáron és testvérén kívül más ritkán hagyta el, a harmadik emeletén élő magas férfi pedig soha. A CIA úgy vélte: a „főtengelyre” bukkantak a pakisztáni városban.

Ahogy egyre forróbb lett a nyom, Obama az év végén elrendelte a katonai akció kidolgozását. A választás egy különleges alakulattal végrehajtott rajtaütésre esett. Egy igazi Black Op: észrevétlenül berepülni Pakisztánba, bejutni az épületbe, megtalálni, azonosítani és megölni Bin Ladent, majd a holttesttel együtt visszarepülni Afganisztánba. Merész terv, de nem lehetetlen. Obama bólintott. Az akció a „Neptun Lándzsája” elnevezést kapta.

Május elsején délután Barack Obama golfozni ment, hogy délután két órára visszaérkezzen a Fehér Házba. A két Blackhawk fél órával később szállt fel a küldetésre a világ másik felén, Afganisztánban. Obama nemzetbiztonsági csapatával egy kis helyiségbe zsúfolódott, pont időben, hogy lássa, ahogy az egyik amerikai helikopter a földbe csapódik a tíz éve hiába keresett Oszama bin Laden búvóhelyének udvarán.

Egy birodalom nem felejt

A koromsötét éjszakában a komplexum fölé érő Blackhawkot nem várt jelenség taszajtotta a földhöz. A lopakodótechnológia miatt megnövekedett tömeg, a váratlanul forró időjárás és egy aerodinamikai jelenség miatt az ereszkedő gép rotorjáról levált az áramlás, a helikopter menthetetlenül zuhanni kezdett. A pilóta az egyetlen jó megoldást választotta: orral a földbe paszírozta a gépet, így az nem borult fel. Mindezt látva a másik egység is dobta a kötélről való leereszkedés tervét és landolt. Mindkét SEAL-csapat gond nélkül kievickélt a helikopterekből, az akciót azonban kisiklás fenyegette. Improvizálni kellett.

Rádión hívták az egyik várakozó Chinookot, míg a kommandósok megkezdték útjukat a komplexumba. Átrobbantottak egy vasajtót, és bejutottak a vendégházba, ahol Al-Kuwaiti, a futár lakott a családjával. A férfi egy AK–47-ssel futni kezdett, mire azonnal lelőtték. A SEAL-csapat másik része eközben betört a központi udvarra, ahonnan a komplexum bejárata nyílt. Az amerikaiak bejutottak a földszintre, de a futár Al-Kuwaiti testvére fogadta őket, Kalasnyikovval a kezében. Mellkaslövés végzett vele, a mellette álló fegyvertelen feleségét is agyonlőtték. Aztán egy újabb vasrácsot robbantottak be, hogy a második emeleti lépcsőfordulóban szembetalálják magukat Bin Laden egyik fiával. Khalid gépkarabéllyal vette célba a katonákat, akik viszonozták a tüzet, és megölték a 23 éves fiút. A csapat közeledett Bin Ladenhez. A férfi kidugta a fejét szobájából, s látva, mi történik, menekülni kezdett, de már késő volt.

A bevetés előtt az akció minden szakaszára egy indián kifejezést találtak ki. Ha a SEAL-csapat rátalált Bin Ladenre, akkor annak kellett elhangoznia a rádión: Geronimo.

Három kommandós a harmadik emeleten végül betört Bin Laden hálószobájába. A 193 centiméter magas célpont elé egyik felesége vetette magát, az egyik kommandós lábon lőtte, ezért eszméletlenül terült el a matracon. A másik kommandós Bin Ladenre emelte az M4-esét. Kilenc évvel, hét hónappal és húsz nappal a szeptember 11-i terrortámadások után a több mint háromezer halottat követelő mészárlás kitervelője első alkalommal állt lőtávolon belül egy amerikai katonától.

Az infravörös célzólézer Oszama bin Laden mellkasára irányult, a világtörténelem legköltségesebb embervadászata másodperceken belül véget ért. Bin Laden fegyvertelen volt, nem védekezett, elfogása azonban nem merült fel: senki sem akart foglyokat. Egyszerűen kivégezték. Az első lövés a terroristavezér mellkasát érte, a második, hűvösen pontos találat a bal szemüreg felett hatolt a koponyába. Oszama bin Laden azonnal meghalt. A rádión ekkor megszólalt a lövést leadó kommandós hangja: „Istenért és hazáért – Geronimo, Geronimo, Geronimo”. Kis szünet után hozzátette: „Geronimo E.K.I.A.”, azaz az ellenséget akcióban megölték.

Arab-tenger, végállomás

Mindeközben megérkezett a Chinook mentőhelikopter. Egy katona csontvelőmintákat vett a holttestből, Bin Ladent pedig hullazsákban tették fel az egyik gépre. Az akció ekkor információgyűjtésbe ment át. A következő csaknem húsz percet merevlemezek, dokumentumok, iratok összeszedésével töltötték, miközben a tolmács kikérdezte az megkötözött nőket, gyerekeket. A csapat ezt követően robbanószerkezeteket helyezett el a lezuhant helikopterben, miközben a pilóta kalapáccsal tette használhatatlanná a gép titkos berendezéseit.

A foglyokat az udvaron hagyták, s megkezdték az útjukat visszafelé, az afgán határ irányába. Az épen maradt Blackhawkban fogytán volt az üzemanyag, landolnia kellett a két Chinook mellett, még pakisztáni területen. Az utántöltés 25 idegőrlő percig tartott, majd minden amerikai helikopter elhagyta Pakisztánt. 

A sikeres küldetésről visszatérő csapatot Bill McRaven, a különleges műveletekért felelős admirális várta a betonon. Bin Laden holttestét kicsomagolták, lefényképezték. McRaven jelentette a Fehér Háznak, hogy Oszama bin Laden holtteste fekszik a hullazsákban.

A tetemet újból helikopterre tették, és a Kabul közeli Bagram légi bázisra szállították. Mivel szaúdi állampolgár volt, a CIA felvette a kapcsolatot a szaúdiakkal, akik szerint a terv – hogy a testet a tengerbe temessék, véget vetve ezzel a terroristavezér legendájának – „jól hangzik”. Oszama bin Laden földi maradványai ekkor már egy V–22 Osprey fedélzetén úton voltak a USS Carl Vinson repülőgép-hordozó felé. Bin Laden a hajó egyik oldalsó, nyitott liftjéről, tisztes muszlim szertartást követően mondott búcsút ennek a világnak, testét gyorsan elnyelték az Arab-tenger hullámai.

Érdekes-izgalmas cikkek sora a Player Siker & Pénz rovatában!

(Forrás: The New Yorker, Time, The Washington Post, Guardian, The New York Times)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.