Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Még egyetlen vásárfiát sem vettél karácsonyra és már nagyon érzed, hogy ketyeg az óra? A teljes kétségbeesés előtt dobunk egy mentőövet stílusos, kreatív és igazán különleges ajándékokhoz, melyekkel idén nem közhelyes ajándékok kerülhetnek a fa alá. Gyere, kapd el!

Ízléses kerámiák magyar keramikusoktól

A hangsúly kifejezetten és háromszor aláhúzva az ízlésesen van, ugyanis annyira sok giccses és hát nagyon ízléstelen kerámiatárgyat lehet kapni, hogy az embernek már magától a műfajtól is teljesen elmegy a kedve. Jogosan. Viszont van egy szuper hírünk: nem kell temetned az egész kerámia-dolgot, mert vannak itthon olyan keramikusok, akiknek minden tárgya egy mini műalkotás.

Míg a Rebu kerámiái a dél-amerikaias színkavalkádot képviseli egyedi darabokban, addig a Susu keramika a művészi, alternatív alkotás darabjaiban hisz.

A letisztult japán minimalizmus kedvelőinek ott vannak a Kezemura gyönyörű csészéi, a Néma Júlia Stúdió egyedi és finoman megmunkált tányérjai (melyek a legjobb magyar fine-dining éttermekben is visszaköszönnek) vagy épp Rubicz Tünde elemi tisztaságú tárgyai (amelyeket például a Zhao Zhou teázóban próbálhatunk ki).

Mindegyik tökéletesen öltözteti az otthon tereit, így nem lehet mellélőni a tőlük vásárolt kerámiákkal ajándékként.

Egyedi bútorok kisebbtől a nagyobbig

Habár háztartási eszközt hasznos venni, viszont nem kell nagy belátás, hogy rájöjjünk, mennyire személytelen ajándékról van szó. Szóval ha a személyeset, a stílusosat és a hasznosat kevernéd, akkor szerezz be egy-egy egyedi bútort karácsonyi ajándékként.

Természetesen a büdzsédtől is függ, hogy milyen volumenű beruházásra vagy kapacitálva, de mondjuk a középkategóriában már rengeteg csodás bútort és lakberendezési tárgyat lehet találni. Ilyenek például a Wooded egyedi bortartói, borospolcai, lepakolói és falemezes lampionjai.

Egy kis minőségi gasztro

Ha annyira nem vagy közeli viszonyban az illetővel, hogy bútorba invesztálj, akkor az ügyesen megválasztott gasztroajándékok is nagyon jól tudnak működni (és jóval pénztárcakímélőbbek is): a sokrétűen izgalmas Culinaris, a Budapest 50 kilométeres körzetéből szállító Szatyorbolt őstermelői piacos hangulattal, a borairól és befőttjeiről híres Őshonos, a gombákat előtérbe helyező Triffla, vagy épp az oroszos érzést kaviárral és orosz rudival megidéző Arbat is mind-mind olyan delikáteszek, ahol egy csokorra való kulináris különlegességet pakolhatunk a fa alá.

Különleges magyar fotósok képei

Továbbra is a lakásöltöztetési vonalon maradunk, méghozzá egy nagyon exkluzív, kifejezetten az idei karácsonyra időzített ötletnél; ez pedig nem más, mint az Archivo.

Az Archivo három kortárs magyar fotós, Álovits Bálint, Bakonyi Bence és Dóka Béla pop-up store-ja az Arany János utcában, mely december 23-ig tart nyitva (minden nap este 9-ig, szóval nagyon munkautánvásárlás-barát konstrukció) és a megvásárolható képek mellett a fotósok nagy anyagaiból is látható egy szűk válogatás.

Eddig még eladásra nem kínált fotókat és könyveket lehet náluk vásárolni: a fényképek mind egyedileg számozottak (összesen tíz elérhető minden képből), minőségi fából gyönyörűen keretezettek és egységesen 45 ezer forintért vásárolhatóak meg.

A bevétel öt százalékát pedig a Segítő Angyalok Alapítványnak ajánlja fel a csapat, akik rászoruló gyermekeknek és hajléktalanoknak nyújtanak felejthetetlen élményeket, szóval még a jó ügyhöz is hozzájárulsz a képek megvásárlásával – valakit pedig egy stílusos és nagyon különleges ajándékkal teszel gazdagabbá.

Borítékolható öröm

Végül pedig az elmúlt jó pár évben egyre divatosabb lett élményt adni karácsonyra és ezzel egyáltalán nincs baj; nem mindig találjuk meg egy tárgyi hordozóban a tökéletes ajándékot. Természetesen egy nagyvonalú külföldi úttal nehéz veszíteni, de a kicsit testközelibb élményverziók közül például ha nagy gourmet az illető, akkor fantasztikus ajándék egy felejthetetlen vacsora Magyarország egyik kiemelkedően jó éttermében.

Mi a lehető legjobb szívvel javasoljuk a tavaly Michelin-csillagot nyert Bábel éttermet, ugyanis elképesztően exkluzív és hozzá ugyanannyira hangulatos és felemelő élmény. Ha az ajándékozni kívánt fél kifejezetten vájtfülű, akkor egy nagyvonalú koncertjegy is remek ajándék lehet: rengeteg óriási banda jön Magyarországra jövőre (csak a name-dropping kedvéért például 26 év után újra itt lesz az Aerosmith és a Pearl Jam is) szóval kínálat van bőven.

Természetesen nem ismerjük az ajándékozni kívánt felet, de reméljük, adtunk némi támpontot az utolsó, nagy vásárlási sprint előtt, hogy inkább a masnispálinkán vagy a díszdobozos parfümön túli világból válassz egy igazán eredeti és stílusos ajándékot azoknak, akiket szeretsz. Boldog ajándékvadászatot!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.