Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A hiányos és mohás pázsit nagyon nem szép látvány, pedig kis utánajárással és minimális munkával pazar gyepszőnyeget varázsolhatunk a tavaszi kertbe. Hogyan? A varázsszó a gyepszellőztetés!

Miért hiányos a kert?

Akármennyire is törődsz a pázsitoddal, akárhogy locsolod és nyírod, mégis csomókban hiányzik a fű és a földet mohás réteg takarja be? Nos, ahelyett, hogy a hajadat tépve teljesen újravetnéd a pázsitot, mentsd meg a kerted egy egyszerű, könnyen alkalmazható és nagyon hatékony módszerrel. Ez pedig nem más, mint a gyepszellőztetés!

Mi is ez?

Mohátlanításnak is hívják ezt a folyamatot, mikor a gyepünk felső rétegét levegőztetjük, hogy az eső és a tápanyag is a földbe juthasson. A nem túl szép pázsit oka ugyanis az, hogy nem tud a tápanyag megfelelően bejutni a földbe: így bármennyit locsolhatod vagy nyírod, a gyep mégis kiég, mert nem ér célba a kínkeserves munkád. Erre kínál tökéletes megoldást a gyepszellőztetés.

Mit tesz a gyepszellőztető pontosan a pázsittal?

A gép elvágja az elhalt füvet és a gyökereket, ezáltal nem engedi torzsásodni a gyepet. A mohátlanítás során eltüntetjük a fölösleges anyagot, ami gátolja a friss fű növekedését, ezáltal pedig a gyönyörű gyep kialakulását.

Hol szerezhetsz be egy ilyen gépet?

Ha egy átlagos méretű kerted van, akkor ezekre a kisebb területekre elektromos gyepszellőztetőt érdemes venni. A Bauhausnál 38,990 forintért lehet venni ilyen elektromos gyepszellőztető gépet, mely hálózattól független munkavégzést tesz lehetővé, plusz a kényelem és gyorsaság érdekében gyűjtőzsákkal is ellátták, hogy ne a szélrózsa minden irányába hulljon a férgese', hanem szépen, zárt helyre.

A talajlazítást is végző géppel öt fokozatban állíthatod a vágási magasságot; általában 2 mm-től egy centiig vág bele a fűbe. Ha nagyobb kerted van az átlagosnál, akkor viszont egyértelműen a motoros darabokból válogass – valamint egy nagyobb telek esetében a traktorra köthető verziókat is érdemes fontolóra venni.

 

Mi történik utána?

Az összegyűjtött gyeprészt komposztálhatjuk, így a kikéselt fűszálak sem mennek kárba!

Mivel a gyepszellőztetés során jelentős mennyiségű gyepet, füvet és mohát szabadítunk fel, mindezt érdemes utána fűmagokkal és gyeptrágyával pótolni - ezt időnként az ép felülettel is tegyük meg! Az eredmény?

Csak egyszer kell megtennünk, de utána máris frissebb, dúsabb és csodálatosan zöld lesz a kertünk, melyet ezután egész évben csak nyírnunk kell! Megéri, ugye?

Itt tudsz még további kertápolási eszközök közül válogatni!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.