Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Míg a fákról le nem hullanak az utolsó, őszi színekben pompázó falevelek, a kertben mindig akad tennivaló. Hogy a kerted tavasszal frissen és egészségesen pompázhasson, készítsd fel alaposan és gondosan a növényeidet a télre. Így.

1. Gyepápolás ősszel a tavaszi, üde pázsitért

A gyep ápolását ősszel sem hanyagolhatod el, ha tavasszal friss és egészséges pázsitot szeretnél. Az őszi gyeptrágyázás mellett a gyepszellőztetésről sem szabad megfeledkezni, amihez nitrogénben szegény vagy nitrogénmentes, káliumban gazdag gyeptrágyát válassz. Éjszakai fagyok esetén már ne nyírd a gyepet 4-5 cm-nél alacsonyabbra, a fűnyírások számát pedig csökkentsd fokozatosan.

2. A komposztálóban végzi…

Ősszel rengeteg szerves hulladék keletkezik a kertben, amelyek mind a komposztálóba kerülhetnek. Mielőtt a komposztba tennéd az összegyűjtött kerti hulladékot, még a lehullott lombot és a levágott füvet is érdemes kerti aprítógéppel kisebb darabokra vágni, mert ezzel meggyorsíthatod a komposztálás folyamatát. Plusz a komposztálóba dobhatod az ősszel hervadásnak indult, a talajból gyökerestől kihúzott egynyári dísznövényeket, fűszernövényeket, vagy az évelőkről levágott és felaprított elszáradt növényi részeket is.

3. Most ültess facsemetét!

Az ősz folyamán tervezett facsemete-ültetéseket most érdemes megtervezni, megkeresni megfelelő helyüket, valamint megásni a legalább 60-80 cm mély ültetőgödröket. Ha a felásott talaj tápanyagban szegény, dúsítsd átszitált komposzttal, szerves trágyával. Fontos, hogy a korábban betegség miatt kivágott fák helyére ne ültesd ugyanazt a fajtát, mert itt a talajban még jelen lehet a fára ártalmas kórokozó, kártevő. A gyümölcsfacsemeték ültetésének optimális időpontja az október, november. A csemetéket az ültetés előtt érdemes egy napra vízbe állítani, ültetés után pedig alaposan beöntözni.

4. A mediterrán növények már vacognak

A fagyérzékeny, mediterrán cserepes növényeket még az első éjszakai fagyok előtt tedd fagymentes, jól szellőző helyre, ahol télen sem csökken a hőmérséklet 5 °C alá, öntözővizük mennyiségét pedig folyamatosan csökkentsd. Akármilyen szépek is és nagyon villogtál velük mindenki előtt, azért kerüljön most már be a kertből a citrom-, a babér-, az olajfa és a leander is.

5. Nárcisz, jácint, tulipán – földbe a hagymáikkal!

A hagymás dísznövények, mint például a nárcisz, tulipán vagy jácint hagymáit kora ősszel ültesd el, hogy a fagyok beálltáig meggyökeresedjenek. A dísznövények hagymáinak méretéhez képest áss kétszer olyan mély ültetőgödröt, amelynek aljába tápanyagban szegény talaj esetén szórj szervestrágyát vagy átszitált komposztot.

6. Hogy jövőre vidám szamócáid érjenek

A szamócapalánták szabadföldi elültetésére, valamint az elszaporodott szamócatövek szétültetésére a kora ősz a legmegfelelőbb. Az előkészített ágyásokba szórj házi komposztot vagy trágyát, az elültetett növények tövét pedig öntözd be alaposan, hogy még a tél előtt gyökeret fejleszthessenek. Válaszd a szamócák ültetésére a kert napfényben gazdag területeit, új palánták vásárlása esetén pedig friss és élénk lombozatú, erős gyökérzetű növényeket válassz.

7. Gondoskodj a gyógy- és fűszernövényekről is

A levendulát, zsályát metszd vissza, hogy ne érje őket fagykár. A fűszeres illatú cserjék töveit kb. a felére vágd vissza, a zsálya leveleit pedig megszárítva elteheted télire. A kertben elterjedt citromfüvet és a különböző mentafajtákat tőosztással szétültetheted; ilyenkor föld alatti hajtásaikkal együtt ásd ki az egész fűszernövényt, majd válaszd szét úgy, hogy 3-4 növény együtt maradjon, majd ezeket ültesd külön-külön új helyükre. Mivel gyorsan növekedő növényekről van szó, hogy megfékezd a túlszaporodásukat, érdemes cserepestül elültetni őket.

Úgyhogy végy magadon még egy utolsó lendületet és uccu neki azzal a kerti munkával!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.