Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A gyepápolás az egyik legfontosabb őszvégi feladat a kertben, ha jövő tavasszal egészséges, fagykároktól mentes pázsitot szeretnél. Nem mindegy milyen tápanyagokat kap a gyep, mint ahogy az sem, hogy mikor és hogyan végzed el az idei utolsó fűnyírást. Mondjuk is, hogyan csináld!

Fűnyírás – de meddig?

Ősz végén vedd magasabbra a fűnyíró vágásmagasságát (5-6 cm) és az első éjszakai fagyoktól kezdd el csökkenteni a fűnyírások számát. A tél beállta előtti utolsó nyírásnál ne vágd a gyepet 5 cm-nél rövidebbre, mert az alacsonyra nyírt pázsit kevésbé ellenálló a fagyokkal szemben – de túl magasra se hagyd, mert akkor a gyep felületén könnyebben megtelepedhetnek az olyan kórokozók, mint például a hópenész. És egy javaslat: a fűnyírást csak száraz időben végezd el!

Ügyelj a részletekre

Az akkumulátoros szegélynyíró lesz a legjobb barátod a kerti utak szélén, a fák és bokrok körül, valamint a kert nehezebben hozzáférhető szegleteiben. A pázsitra hullott leveleket gyűjtsd össze, mert az avar alatt a gyep nem jut elég levegőhöz és fényhez. A levelek összegyűjtését fűnyírással is összekötheted, például olyan fűnyíróval, ami fűgyűjtő kosárba gyűjti a lombot, mikor nyírod a gyepet. Az így felaprózódott lombból pedig a komposztálás során gyorsabban lesz humusz.

Őszi gyeptrágyázás

Ősszel a hosszú hatású, nitrogénmentes vagy alacsony nitrogén tartalmú, káliumban- és vasban gazdag gyeptrágyát oszlass el a pázsiton még a fagyok előtt; fagyott talajon már ne kezdj trágyázásba. Miért fontos ez? Mert a gyepre kijuttatott hasznos tápanyagok védik a pázsitot a fagykároktól, növelik a gyep ellenállóképességét a betegségekkel szemben és segítik a tavaszi regenerációt is. A gyeptrágyázás előtt néhány nappal nyírd le a pázsitot, majd szánj időt egy kevésbé intenzív gyepszellőztetésre is.

A gyepszellőztetés után a pázsit nem mutatja legjobb formáját, de nyugi, néhány napon belül szebb lesz, mint előtte. A gyepszellőztetéssel eltávolíthatod a fűszálak közötti mohákat, gyomnövényeket, valamint oxigénhez és tápanyagokhoz juttathatod a talajt. A trágyázás után néhány napig tartsd távol a gyeptől a gyerkőcöket és a háziállatokat is. Extra okosság: savanyú kémhatású talajon érdemes a tél előtt kalcium tartalmú trágyát is kijuttatni a területre, mert ez növeli a gyep fagyokkal szembeni ellenállását.

Hó- és fagykérdés

A gyep rendkívül érzékeny a fagyokra, mert a fűszálak 80-90 %-a víz. Ezért mínuszok idején ne nagyon ugrálj sokat a pázsiton. A lehullott havat nem kell eltávolítani a pázsit felületéről, a hóréteg ugyanis megvédi a gyepet a fagykároktól vagy a szél okozta károsodástól.

A fűnyírók karbantartásáról se feledkezz meg

A tél ideális időszak a fűnyírók átnézésére, ha szükséges, karbantartására. Az utolsó fűnyírást követően a gépeket alaposan tisztítsd meg. A benzinmotoros fűnyírókat teljesen kiürített üzemanyagtartállyal, normál helyzetben rakd el egy száraz, pormentes garázsba vagy kerti fészerbe, hogy a tavaszi első beindításnál problémamentesen indulhasson a fűnyírás.

Csekkold a fűnyírógépek olajszintjét is és szükség esetén cseréld az olajat is (ilyenkor mindig a gép használati útmutatójában meghatározott motorolajat használd). Az aksis kerti gépekben található lítium-ionos akkumulátorok tárolás közben alig veszítenek a töltöttségükből, 0 fok alatti hőmérséklet esetén azonban hamar lemerülnek. Éppen ezért nagyon figyelj arra, hogy ideális hőmérsékleten tárold a gépeidet.

Szóval ha ezt a pár dolgot betartod, akkor tavasszal nagyon boldog kerti gépek és még boldogabb gyep fog várni, úgyhogy érdemes még rászánni ezt az extra törődést a kertedre!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.