Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A csodás, tömött, futballpályákat idéző gyep nem lehetetlenség, de kétségtelenül energiát és némi szaktudást igényel. Azért nem agysebészet, bárki meg tudja csinálni, ha kitartó, és tisztában van pár okossággal.

Aki az angol kastélyok tömör, smaragdzöld gyepmezőit irigyli, van egy nem túl jó hírünk: az ottani klíma nagyban felelős a fantasztikus, szemet gyönyörködtető fű formájáért, igaz, ezért a szigetlakók azzal fizetnek, hogy ott szinte folyamatosan esik.

Ismerős? Igen, ez Downton Abbey! És a gyep is milyen atom, igaz?

Na de nem kell kétségbeesni, ragyogó zöld gyeptakarója itt is lehet az embernek, csak többet kell öntözni, főleg nyáron, amikor egyre gyakoribb a szaharai hőség. A gyepszezon kora tavasszal indul be, ilyenkor a fagyok elmúltával, a jó idő esetén már tolhatunk is egy felülvetést. Első dolgunk, hogy a tél által megcsócsált füvünket hozzuk rendbe: gereblyézzük össze a leveleket, tisztítsuk meg a területet a gallyaktól, kövektől, egyebektől.

A felülvetéshez a fűmagokat érdemes szerves vagy műtrágyával összekeverni, de ami még ennél is fontosabb, az természetesen maga a fűmag. Rengeteg elérhető típus közül választhatunk, de a hasznos az, ha a minőséget illetően nem kötünk kompromisszumot, ugyanis hiába fogunk heti több órányi energiát belefektetni a gyepünkbe, ha rossz minőségű fűmagot vetettünk el.

Egy jó megoldás az extra fűmagkeverék víztartó adalékkal. Ez természetes kolloidot tartalmaz, és ez segít felvenni a levegő és harmat víztartalmát, ez pedig segít abban, hogy a mag csírázáskor hasznosítsa a vizet. Ez egy kulcsfontosságú időszak a fű életében, ha nem kap elég vizet a kezdő stádiumban, előfordulhat, hogy „bedöglik” az egész procedúra. A kolloid miatt azonban nem is kell külön öntözni a fűmagot, csak akkor, ha már kikelt.

Ahogy említettük, érdemes egy kis doppinggal segíteni a fű növekedését. A jó minőségű gyepműtrágyák kiegyensúlyozott összetételüknek és mikroelem tartalmuknak köszönhetően kiváló, egészséges zöld pázsitot biztosítanak a vegetáció egész tartama alatt. A legjobb hatást úgy érjük el, ha a növekedési idő alatt 2-3 alkalommal juttatjuk ki a gyepre.

Egy másik használható megoldás a TS hosszúhatású gyeptrágya, ami például egyszerre jó dísz- és sportgyepekhez. A megfelelő tápanyagellátást ebben az esetben az ásványi (nitrogén, foszfor, kálium, magnézium, vas) anyagok kombinációja biztosítja. A nitrogénnek köszönhetően szétterítését követően azonnal kifejti hatását. A nitrogén többi része csak a talajban található baktériumok hatására válik növények által felvehető tápanyaggá. Így hetekig jelent tápanyagforrást a pázsitnak (ezért a neve), plusz magnézium- és vastartalmának köszönhetően különösen élénkzöld színben pompázik a gyep.

Ha már kinőtt a füvünk, akkor el kell kezdeni nyírni is, és bizony ennek is megvannak a maga szabályai. Alapigazság, hogy a rendszeres nyírás sűrűvé, rendezetté teszi gyepünket. Az év elején a fűnyíró pengéit hagyjuk magasabban, kb. 3 cm-en, de később nyeshetjük rövidebbre, 2 centisre a füvet akár heti két alkalommal is.

Ez a gyep bizony már megérett a nyírásra

Szárazabb, csapadék mentesebb időszakban hagyjuk kicsit megnőni. A szegélyek rendben tartása fontos, ha azt akarjuk, hogy a gyepünk makulátlanul fessen. Dolgozhatunk ollóval, vagy elektromos szegélynyíróval, utóbbi használata esetén használjunk védőszemüveget és mindenképpen tartsuk be a biztonsági előírásokat. Bár ez a munka apróságnak tűnhet, de az összkép szempontjából elképesztően hatásos tud lenni.

Minden fűnyírásnál, de a tavaszi elsőknél különösen ügyeljünk arra, hogy a fűnyíró pengéje szinte borotvaélés legyen, nehogy kitépje a még zsenge, ébredező füvecskét! Érdemes befektetni egy megbízható fűnyíróba, a HIGHLINE 525 SP ránézésre a fűnyírók Bugatti Veyronjának tűnik, és nem csak külcsín, hanem belbecs tekintetében is.

Mondjuk a paramétereket: állítható tolókar, közp.mag.áll, nagy duplán golyóscsapágyazott kerekek, önjáró, aszimmetrikus ház, fűgyűjtő telítettség jelző, 4 in 1: gyűjtés-mulcsozás-oldalkidobás-rendrakás.

Ilyenkor, az első nyírásnál a levelek hosszának maximum 1/3-át szabad levágni, mert az ennél erőteljesebb visszavágást a fű már elég rosszul viseli, hiszen a fű a tápanyagokat nem a gyökerében, hanem a levelében raktározza. Tehát inkább hagyjuk kicsit hosszabban a kelleténél, majd később kiigazítjuk.

Továbbá, célszerű keletkezett nyesedéket eltávolítani, így az nem “tömíti” el a füvet. Kivéve, ha tényleg csak egy-két millimétert vágtunk le a tetejéből. Ez ugyanis gyorsan lebomlik és még jót is tesz a gyepnek.

Van egy olyan tevékenység a gyeppel kapcsolatban, amit az amatőr kertészek 99%-a nem művel, pedig nagyon fontos dolog. Ez a gyepszellőztetés, ami olyan kifejezés, amit sokunk hallott már, de nem tudjuk pontosan, mire jó, miért hasznos. Nos, a gyepszellőztetés olyan munkafolyamat, amit nem lehet kihagyni, ha egészséges füvet szeretnénk a kertjükbe. A lényege, hogy a gyepszellőztető géppel össze tudjuk gyűjteni a gyepfilcet, ami egy fűmaradékból, gazokból, mohából álló vékony réteg. Az ember el sem hiszi, hogy ott van az ő kertjében is, amíg a gép össze nem szedi. Ha ezt a réteget eltávolítjuk, a gyepünk valósággal fellélegzik, ismét hozzájuthat a kellő mennyiségű fényhez, levegőhöz, csapadékhoz.

Sok gyepszellőztető gép egyben lazítja is a talajt, ami szintén nagyon fontos lépés. Ha a fűszálak gyökereihez nem jut levegő, akkor a fű el fog halni, de a gyeplazítással erről is gondoskodhatunk. A helyzet az, hogy egy gyepszellőztető – mint ez a Hecht 1738-as – pontosan úgy néz ki kívülről, mint egy fűnyíró.

Igaz? Pedig ha felfordítjuk őket, akkor kiderül, hogy itt komoly különbségek vannak.

Kések helyett ugyanis ilyen „karmok” szedik fel a gyepfilcet.

A talajlazítókkal ugyanez a helyzet, de ne tévesszenek meg bennünket a különbségek, mindkettő fontos eszköz, a gyepszellőztetés és a talajlazítás kulcsfontosságúak, ha szép gyepet szeretnénk kertünkbe.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.