Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Van olyan, hogy valami nem fénylik, és mégis arany.

Az Arany János utcai metrómegálló bódébüféit nehéz gasztronómiai fellegvárnak tekinteni, de ne csapjanak be minket a külsőségek, a Hold utcai piac mellett ez a fura, nem túl látványos képződmény is kezd igazi kulináris gócpont lenni.

A nemrég megnyílt, forradalmi Pörizőről már írtunk, ennek a közvetlen szomszédságában nyitott meg a Papitos, ami annak a klasszikus esete, hogy könyvet ne ítéljünk meg a borítójáról, és hogy a belső szépség fontosabb mint a külső.

Hogy mi van belül? Kovács Gergely, aki hat évet élt Kaliforniában, egészen pontosan San Franciscóban. Ez az állam legalább annyira mexikói, mint amerikai, utóbbi ország konyhája pedig igen magas fokon és mennyiségben van jelen a kis- és nagyvárosokban egyaránt. Ha jó mexikóit akar enni az ember, akkor Mexikóba megy vagy Los Angelesbe, ahol olyan food truckok vannak, hogy arról oldalakat ír Jonathan Gold, ételkritikus-isten az LA Times-ban.

Mivel volt szerencsém az amerikai kontinensen tacót enni, így izgatottan vártam, vajon hozza ezt a fantasztikus íz-élményt, ami például New York-ban ért.

Miután megkaptam a megrendelt csirkés és sertéshúsos tacómat, és beleharaptam az utóbbiba, lélekben máris New Yorkban voltam, a tacumi tacó pultjánál ülve. 400 forintért ennek a helynek az utcai street food szint Michelin-csillagját kellene viselnie. Mint megtudtam, a húst gondosan pácolják, főzik, majd sütik,a titok egy trópusi citrusos gyümölcsben (a recept egy mexikói haver nagymamájától jön), a La Costena szószban rejlik, ami Mexikóban olyan bézik, mint a Maggi, de itt kevesen ismerik, és vannak egyéb, titoknak számító húzások, ami miatt ez a taco biztosan dobogós a városban, ha nem éppen a legjobb.

Pofonegyszerű dolog a taco, de amit eddig a láncként is működő mexikói éttermekben kóstoltam, frissességben sehol nem voltak ehhez képest. A friss és jó ízléssel kiválogatott zöldségek, tortillalap, és a húsok, illetve az elkészítés mögött álló alaposság nagyon magasra emeli ezt a helyet.

Csirkehúsos tacó guaca-szósszal

Egyedül azt sajnálom, hogy nem tudok leülni egy asztalhoz, és végigenni a menüt, de ha elegen támadják meg ezt a helyet, akkor talán majd lesz belőle klasszik beülős hely is.

A taco alapára 400 forint, 50-ért tejfölt, 100-ért sajtot lehet kérni, 150 extra forintért pedig megdobják Mexikóból érkezett guacamole szósszal. Ötféle szósz közül lehet választani, mindegyi ás erősségi fokozatot képvisel.

Sertéshúsos taco tejföllel, sajttal

A burrito ára 1490 forint, de a magam részéről nagyon sok tacót meg kell ennem, mire bevállalok egyet.

Egyszerű, őszinte, és fantasztikus ízkavalkádot nyújtó, szimpatikus hely a Papitos, ami a közelben járva kötelező, de egy hosszabb utat is simán megér. Örülünk, mert kellenek azok a helyek, amik nem a trendy berendezéssel, a hipszerpozitív, Instára való külsőséggel vonzzák a gourmand városi betyárokat, hanem az őszinteséggel és autentikus ízvilággal.

Üdv, Papitos, reméljük, még sokáig velünk leszel!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.