Pince vagy hűtő? – Kiderült, hol jobb a pezsgőnek
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Poppmood pezsgőfetisiszta blogon találtunk egy érdekes bejegyzést a pezsgők eltarthatóságáról. Mivel mi nem csak szilveszterkor szeretjük, ezért ezt hasznos infónak tartjuk az év bármelyik napján.

Ne aggódj, ha nincs sötét, hűvös pincéd, a hűtő is megteszi a pezsgők tárolásához. Egy friss tanulmány szerint a barnulás indikátoraként azonosított 5-hydroxymethylfurfural (5-HMF) a három különböző hőmérsékleten – hűtőben, pincében és szobában elraktározott bubisokban mérve lineárisan nőtt. A tudósok egy képlettel azt is levezették, hogyan lehet ebből következtetni a pezsgők eltarthatóságára.

Az enzimes barnulásért, például a felvágott alma megfáradásáért a borkedvelők réme, az oxidáció a felelős. Ahogy a neve is mutatja, ennél a folyamatnál a fő bűnös a levegő. Ezért abban minden tudós és fogyasztó egyetért, hogy a borokat és pezsgőket is elfektetve érdemes tárolni. Így a dugó biztosan nem szárad ki, és tökéletesen zár.

A kellemetlen folyamatot azonban a hőmérséklet is markánsan befolyásolja, ezt választotta fő kutatási témaként Montserrat Riu-Aumatell és kollégái. A projekt során több mint két éven át különböző helyen és hőmérsékleten tartott pezsgők öregedését vizsgálták.

Az American Chemical Society’s Journal of Agricultural and Food Chemistry lapban megjelent tanulmányuk konklúziója, hogy egy champagne, cava vagy prosecco frissességét egyaránt a hűtő képes leginkább megőrizni. Bár azt őszintén nem értjük, ki akarna két évig tárolni egy proseccót, hiszen a tartályban erjesztett pezsgők nem érlelésre, sokkal inkább friss, egy éven belüli fogyasztásra születnek.

Mindenesetre a négy Celsius-fokos fridzsiderben tárolt palackok laboreredményei bizonyították, hogy a 16 Celsius-fok hőmérsékletű pincénél ott hosszú távon jobb helyen lesznek a pezsgők, de legalábbis kevésbé barnulnak!

(Forrás: Poppmood)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.