Rekordmagas volt a permafroszt hőmérséklete tavaly a svájci Alpokban

Ezek sem jó jelek.

Nem is volt baj, hogy eddig nem tudtad, mi az, mert nem kellett róla beszélni. Most viszont a klímaváltozás újabb jele a permafroszt probléma.

– közölte csütörtökön a svájci permafroszt megfigyelő hálózat (PERMOS).

A permafroszt az a talaj, amely két vagy több éven át fagyott állapotban marad. Svájc felszínének mintegy öt százaléka alatt van ilyen talaj. 

A PERMOS honlapján közzétett jelentés kiemelte, hogy a 2019/2020-as tél volt a feljegyzések kezdete óta a legmelegebb időszak az alpesi országban, a hőmérséklet mintegy egy Celsius-fokkal haladta meg a téli átlaghőmérsékletet. A meleg tavasz és a 2020 nyarán tapasztalt két hőhullám aránytalanul negatívan hatott a svájci permafrosztra, amelynek felszíne nagyon meleg volt, és felszín alatt 10, valamint 20 méterrel is meghaladta a talaj hőmérséklete a korábbi rekordértékeket.

A földfelszíni hőmérséklet 2020-ban 0 Celsius-fok fölött volt minden PERMOS-mérőállomáson, ami magasabb vagy nagyjából hasonló, mint a korábbi rekordok, amelyeket a szélsőségesen meleg 2003, 2015 és 2018 években mértek.

Zermatt közelében, a Stockhorn-fennsíkon 20 méter mélységben a talaj hőmérséklete mintegy 0,8 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 20 évben. A Murtel-Corvatsch mérőállomáson pedig 10 méter mélységben több mint egy Celsius-fokkal nőtt 20 év alatt.

Van olyan hely, ahol a permafroszt másmilyen gondot okoz:

(MTI; fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.