A képen látható fajta trentingrana, olyan félkemény cuccnak tűnik, mint a parmezén, a gran padano vagy a parmigiano reggiano. Először is a mester letörölgeti az izzadságot a sajtról, amit 2009-ben készítettek Trentinóban. Eredetvédett észak-olasz termékről beszélünk, és az a tippünk, hogy az a pótkerék méretű cucc súlya húsz kiló fölött van, és olyan egymillió forint lehet.
A szaki háromféle eszközzel töri meg a sajtot. Először megjelöli, majd bevágja mélyen, hogy „elmagyarázza a sajtnak, hol kell eltörnie.” Mindkét oldal megfeszegeti a célszerszámmal, mire a sajt szépen végigtörik.
Elég mágikus látvány, már ha az ember szereti a sajtokat, meg szereti tudni, honnan jön, amit szájába rak.
Ez is egy mesterség, éppen úgy, mint a japán tésztakészítés. Ínyenceknek nagyon ajánljuk azt a videót is.