Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egyre többen hagyják maguk mögött a karácsonyi őrületet és inkább nyugodtabb helyekre mennek, ahol pihenni is tudnak egy kicsit. Most két olyan helyet ajánlunk, ahova szerintünk érdemes lehet elutazni. Egyet a kultúrakedvelő városlátogatóknak, egyet pedig a vadregényesebb, túrázós helyeket keresőknek.

Salzburg, Ausztria

Egy korábbi cikkünkben, az adventi vásárokkal kapcsolatban már ajánlottunk pár helyet, most azonban kicsit messzebb merészkedünk. Karácsonyra keresve sem találhatnánk szebb célpontot, mint az osztrák–német határon fekvő Salzburgot. Akik szeretik a városi kulturális kalandozásokat, és szeretnének egy igazi mesevárosba csöppenni, ahol tényleg átjárhatja őket a karácsony tiszta érzése, azok feltétlenül ide utazzanak.

Ha csak a hegyek által körülölelt, csodásan feldíszített város belső részén sétálunk egyet a karácsonyi vacsora előtt (és után), már akkor is garantálható, hogy az egyik legszebb karácsonyi élményben lesz részünk, miközben elhaladunk a Városháza, a dóm, vagy épp Mozart szülőháza mellett, vagy ha beülnek egy jó kávéra valahova.

Ha pedig valaki a karácsony múltjának szellemét szeretné megidézni, a legjobban teszi, ha ellátogat a Salzburgtól mindösszesen húsz kilométerre fekvő Oberndorf bei Salzburg nevű településre (ahol a folyó túlpartján már Németország vár ránk), azon belül is a Stille Nacht Emlékkápolnába.

Ezen a helyen adták elő ugyanis először a Csendes éj című, Franz X. Gruber (zene) és Josef Mohr (szöveg) által megírt dalt 1818. december 25-én. A gitárkísérettel íródott, azóta világhírűvé vált művet a legenda szerint azért játszhatták el, mert meghibásodott az orgona, és kellett valami a híveknek, akik az akkor még ott álló – mára már kicsit arrébb költöztetett – templomba érkeztek a karácsonyi misére.

Salzburgba eljutni a legegyszerűbben autóval lehet: az út Budapesttől végig autópályán megy, az 545 kilométer hosszú távot kicsivel több mint öt óra alatt meg lehet tenni.  Vonattal nem egészen hat óra az út, naponta több járat is indul a Keletiből.

 

Salzburgban nem nehéz szállást találni: két személyre, december 22–28-ig levő tartózkodást nézve 110 ezer forintért találtunk szállást háromcsillagos szállodában, ami körülbelül tízezer forint/fő/éj árra jön ki. Ugyanerre az időszakra 130–140 ezer forint között már négycsillagos elhelyezést is kaphatunk; mi a központtól két kilométerre levő, 1437-ben épült házban található, háromcsillagos Hotel Tunerwirtet, a hostelek közül az óvárostól öt perc sétára található Jufa Salzburg Cityt, valamint szintén pár percnyire a központtól, a vár aljában található négycsillagos Hotel Via Romát ajánljuk.

Boga-telep, Erdély

Bizonyára sokan jártak már Erdélyben: aki egyszer volt már ott, az visszavágyik, aki pedig még sosem volt, annak kötelező valamikor oda is elutaznia. A Belényestől 25 kilométerre található, a Bihar-hegységben található üdülőtelep kevésbé közismert, tökéletes helyszín azoknak, akik szeretnének kicsit elvonulni a világtól.

A környéken csodás túrákat tehetünk, a Boga-katlan és a Csodavár nevű természeti képződmény kihagyhatatlan: egy 74 méter magas portállal rendelkező, sziklafalban található hatalmas barlang, földalatti folyóval. Ugyanezen Csodavárnak a felső részén lévő turistaúton is érdemes végigmenni, elképesztően szép látvány tárulhat elénk, ha kimerészkedünk a sziklafal szélén lévő kilátópontokhoz. Azért arra készüljünk fel, hogy Biharban könnyedén előfordulhat, hogy egyik pillanatról a másikra megváltozik az időjárás, szóval gondoskodjunk megfelelő öltözetről és valami kis elemózsiáról, ha esetleg egész napos túrát tervezünk.

A Bogához való utazáshoz az autót javasoljuk: Budapestről Debrecen felé, majd onnan Nagyváradnak az ártándi határátkelőn át, utána Belényesnek, majd onnan tovább, de mehetünk Békéscsaba felé is, és Sarkadon át Romániába, majd onnan tovább Belényes és a Boga felé. Az előző húsz perccel kevesebb az autópálya miatt, az utóbbi viszont negyven kilométerrel rövidebb. Ha a hegyekben is akarunk autókázni, mindenképpen vigyünk magunkkal legalább egy, de inkább két gyalogsági ásót, ott ugyanis még a legjobb terepjárók is könnyedén elakadhatnak akár egy kevés hóban is.

Szállások bőven akadnak a vidéken: egyik kedvencünk az Anett Panziót, ahol egy éjszaka egy főnek ötven lej (kb. 3200 Ft), a svédasztalos reggeli további húsz lej (kb. 1300 Ft) , az ebéd 20–25 lej (1300–1600 Ft), a vacsora pedig 15–25 (950–1600 Ft) lej, attól függően, hogy mit kérünk, ha kérünk egyáltalán valamit.

(Fotók: a szerző képei, salzburg.info)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.