Egy hétig ugráltattuk az SMSinast, melynek során elszórtunk negyvenezer forintot és közben előjöttünk néhány igazán genyó kéréssel. Vajon hogyan teljesített a nálunk most induló szolgáltatás terhelés alatt?

Az SMSinas lényege, hogy SMS-ben kérsz valamit és megkapod. Pont. Elméletileg az egész ennyire egyszerű, miközben neked nem kerül semmilyen plusz költségbe az egész művelet az elküldött normál díjas SMS-ek árán felül. A cég attól a futárszolgálattól, online áruháztól vagy étteremtől kapja a jutalékot, mellyel a kérésed teljesítése során kapcsolatba kerül, így elméletileg mindenki boldog és elégedett. Olyan, mintha lenne egy személyi titkárod, akivel rövid szöveges üzenetek formájában tarthatod a kapcsolatot és ugrik minden kívánságodra.

Hogyan működik?

Regisztrálsz itt, melynek során megadod a telefonszámod és az email címed és már benne is vagy a rendszerben. Ezután reggel 10 és este 10 között bármilyen legális kéréssel élhetsz az inasok felé, ők teljesítik. A fizetést bankkártyával vagy PayPallal, adott esetben utánvéttel intézheted. És ennyi.

Izzadjon az az inas!

Elhatároztuk, hogy a szolgáltatást szembesítjük néhány olyan élethelyzettel, melyek előfordulásának reális esélye van. Hirtelen felindulásból elkövetett mozizás, videojáték olcsóért, kütyücunami és egy jól sikerült első randi. Volt itt minden.

A mozijegy

Kedd reggel munkába menet kitalálom, hogy este jó lenne moziba menni. A metrón 07:15-kor küldöm el az SMS-t; egy jegyet szeretnék A Hangyára este fél kilenc körül hajszálpontosan a terem mértani közepére. Mivel az inas csak 10 órától áll szolgálatba, ezért 10:19-kor jön a válasz, hogy futárral küldik a jegyet az általam megadott címre. 11-re meg is érkezik. A művelet 3060 Ft-ba kerül, ami a jegy 1670 Ft-os árából és a futár 1390 Ft-os díjából tevődik össze. Ha interneten foglaltam volna be a jegyet és a helyszínen veszem át, vagy bankkártyával azonnal kifizetem, akkor értelemszerűen megspóroltam volna a futár árát. Tanulság: Ne kérj mozijegyet az inastól, kivéve, ha nem vagy internet közelben és mindenképpen látni szeretnéd a filmet.

Videojáték az unokaöcsinek

Elhatározom, hogy kicsit megizzasztom az inast és megkérem, szerezze be nekem a Batman: Arkham Knight című videojátékot Playstation 4-re, de használtan és olcsóbban, mint a bolti ár. Negyed óra múlva jön a válasz, mely szerint csak egy hónapja jött ki a játék, ezért csak 16900 Ft-ért kaphatok egy vadonatúj példányt, akár még aznap. Visszaírom, hogy ennyiért nem kell, de egyúttal én is csekkolom a kínálatot és momentán ezt a játékot valóban nem találom meg olcsóbban.

Hogy azért ne maradjon ennyiben a téma, berendelem a GTA 5-öt is ugyanilyen feltételekkel, miközben alattomos módon már össze is gyűjtöttem legalább három ajánlatot, melyek a bolti árnál négy-ötezer forinttal olcsóbbak. Az inas a válaszában bekínál egy 15 ezer forintos használt példányt ezer forintos kiszállítási díj mellett, ami nem igazán számít olcsónak, ezért visszakérdezek, hogy fórumokon szétnézett-e. Kisvártatva újabb ajánlatot kapok, ami viszont már olcsóbb mindegyik általam kinézett verziónál. Ezért már tényleg jár a pont. Mivel csak a problémamegoldásra voltam kíváncsi, megköszönöm a munkájukat és lemondom a rendelést.

A válogatós gourmand

Kifejezetten odavagyok a Black Cab Burgerért, ami viszont kiszállítással nem foglalkozik. Nincs sem kedvem, sem időm telefonálgatni, ezért 10 órakor megy az üzenet az inasnak, hogy fél 12-re szeretnék két nagy dupla burgert extra baconnel és cheddar sajttal. Ez összesen 3400 Ft-ba kerül, ami kiszállítással együtt végül 5190 Ft-ért érkezik percre pontosan a kért helyre. A kiszállítás ára ebben az esetben egy kicsit húzós. Betudom annak, hogy a burgereket a város másik végéről hozták és a futárnak biztosan nagyon bedurrant a vádlija, mert a csomag tartalma még mindig meleg, ráadásul ennek a rendelésnek csak az lett volna olcsóbb alternatívája, ha magam megyek el az étterembe, arra meg éppen esélyem sem lett volna.

Délután edzés közben eszembe jut, hogy nincs otthon semmi kaja, ezért írok az inasnak, hogy egy Cézár salátát szeretnék kérni pontban fél hétre a lakásom ajtaja elé. Elhatározom, hogy kötekszem egy kicsit és a felkínált éttermet nem fogadom el, aztán még problémám akad a salátában lévő garnélával is. Az inas nem jön zavarba, minden aggályomra hoz egy új megoldást, melyeket még edzés közben is kényelmesen le tudok reagálni. Végül kiegyezünk egy étteremben, a rendelés pedig meg is érkezik, pontosan annyiért, amennyiért a saláta az étlapon szerepel.

Kütyücunami

Lássuk, mit kezd az SMSinas, ha rászabadítunk egy igazi tech-geeket! Először egy kijelzővédő fóliát kérek a mobilomra, amire kapok egy nem túl jó árajánlatot. Visszaírom, hogy nem kell a cucc, hiszen anno egy ezresért sikerült vennem azt a fóliát, ami egy éve ott figyel a készülékemen. Erre már nem érkezik új ajánlat, úgyhogy küldök egy új kérést. Egy fekete agybadugós Panasonic fülest kérek, amit viszont jó áron tudnak nekem rendelni és két nap múlva meg is érkezik.

De mi van akkor, ha azonnal kellene valami? Mondjuk, instant bulit akarsz tolni a haveroknak, de nincs semmilyen zajláda a közelben. 11 órakor támadom be az inast azzal a kéréssel, hogy egy hordozható hangszóróra lenne szükségem, de már délben. Hamar érkezik a válasz: egy olyan boltban, ahonnan a polcról le lehet venni a kért típust, tízezer forintba fáj, a futár pedig egy ezresért hozza helybe. Jöhet, köszi! Ennyi a lényeg: az inas megkeresi az elérhető legjobb ajánlatot és elküld érte egy biciklis futárt, aki a kezedbe adja, amit kértél. Mit spórolsz? Kizárólag időt, hiszen nem neked kell utánanézned, hol elérhető a bigyó és nem kell elmenned érte. Ennyi, nem több.

Pánikteszt

Képzeld el, hogy egy első randi túl jól sikerül, de nem készültél fel rá. A csaj éppen belép a nappalidba, amikor eszedbe jut, hogy semmi nincs nálad, ami egy kellemes estéhez kellene. Elhatároztam, hogy szimulálom a szitut, ezért este 21 órakor kétségbeesett üzenetet küldök az inasomnak – „Üdv! SOS szükségem lenne egy palack BB Spumante pezsgőre, egy doboz eperre, egy extra vékony óvszerre és egy doboz cigire. Megoldható?” –, amire öt perc múlva érkezik a válasz. Megnyugtatnak, hogy a dolog természetesen menni fog, illetve érdeklődnek, hogy a kondomhoz tartozik-e méretigény.

Kicsit később még szól az inas, hogy nem találtak szép epret, de tudnak hozni helyette valami mást, amire azt válaszolom, hogy lepjenek meg. Ez a minimális logisztika még úgy is simán menne, ha közben egy lányt kellene szórakoztatnom. 22 órakor megszólal a kapucsengő és a futár átadja a pakkot, igaz, eper helyett szeder és áfonya, XXL-es óvszer helyett pedig normál méretű pislog a szatyorban. Mindegy, ezzel már meg lehet oldani az estét.

Kell ez neked?

Simán előfordulhat olyan szituáció, amikor ez a szolgáltatás életmentő lehet. A teszthét alatt például az egyik nap a különösen gusztustalanra forduló időjárás láttán felkészületlenségem ellenére is csak azért nem paráztam, mert tudtam, hogy csak egy üzenetembe kerül és máris érkezik hozzám egy esernyő vagy egy viharkabát. Mindez anélkül, hogy az egész elvonná a figyelmem a lényeges dolgokról.

Íme hat asszisztens a jelenleg szolgálatot teljesítő 14-ből

Az inasok azonban nem csak rendeléseket szerveznek. Ha arra van szükséged, válaszolnak a kérdéseidre, elhozatnak egy otthon hagyott pendrive-ot, lebeszélnek egy adásvételt, ha megadod az eladó telefonszámát, könyvet ajánlanak utazáshoz, beszerzik egy adott recept hozzávalóit és így tovább. Valójában nem tudsz nekik olyan feladatot adni, amit magad ne tudnál megoldani. A lényeg, hogy miközben ők szervezkednek, addig te azt csinálhatod, ami igazán fontos, ennek pedig pénzben kifejezhető értéke van.

Ha lusta vagy, kényelmes, vagy épp ellenkezőleg, hajlamos vagy túlpörögni és állandó időhiányban szenvedsz, az SMSinas megnyugtató hátvéded lehet szinte bármilyen élethelyzetben. Nekünk tetszett az ötlet és a megvalósításban sem találtunk kivetnivalót.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon