Soha annyi trópusi vihar nem csapott még le a Földön, mint amennyi tavaly

A szám jóval meghaladja az 1981 és 2010 között évente jegyzettet.

Az Amerikai Óceán-és Légkörkutató Központ (NOAA) éves jelentése szerint az átlagosnál jóval több, 102 trópusi vihar volt tavaly világszerte, ez pedig jóval meghaladja az 1981 és 2010 között évente jegyzett mintegy 85-öt.

További csúcsok:

  • A 2020-as atlanti-óceáni trópusi szezonban a kutatók rekordszámú, kereken 30 vihart regisztráltak – a térségben 28 volt az eddigi csúcs.
  • Történelmi rekordot döntött az is, hogy 12 trópusi vihar érte el a szárazföldet az Egyesült Államok partjainál – korábban ez a szám kilenc volt.

Nem rekord, csak meglepő:

  • A Csendes-óceán északi részén tavaly nem volt rekordszámú vihar, de a kutatók feljegyeztek egy szuper tájfunt, a Gonit, amely miatt mintegy egymillió embert kellett kimenekíteni otthonából a Fülöp-szigeteken.
  • Hét hármas kategóriájú vagy annál nagyobb vihar söpört végig az Atlanti-óceánon, ezek egyike a négyes kategóriájú Iota hurrikán volt, amely meglepte a meteorológusokat azzal, hogy novemberben alakult ki, ami igen ritka, hiszen ekkor az óceán vize már hűlni kezd, ez a hurrikánszezon vége.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: NOAA, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.