1. 10 / 10
    Mértéktelen gyümölcsléfogyasztás

    Meglepődtél? Gyakran halljuk, hogy az egészséges táplálkozáshoz nagyban hozzájárulnak a gyümölcslevek, mivel nagyon egészségesek. Igen, a gyümölcsből készült italok nem olyanok, mint az agyoncukrozott és kátrányos üdítőitalok, de… a gyümölcslében a cukor töményebb formában fordul elő, mint maga a gyümölcs, és nem tartalmaz rostot, ezért nagyrészük egyáltalán nem olyan egészséges, mint amilyennek mondják. Emellett a gyümölcslevek tele vannak szénhidráttal, és az bizony nagymértékben hozzájárul az elhízáshoz. A dzsúzokat majdnem mindig másodosztályú gyümölcsökből állítják elő, olyanokból, melyek túlságosan sérültek, szennyezettek vagy betegek voltak ahhoz, hogy egészben értékesíteni tudják őket. A középkategóriás gyümölcslé abszolút nem váltja ki a nyers gyümölcsöt, és mértéktelen fogyasztása akár még súlyos bélrendszeri megbetegedéshez is vezethet.

  2. 9 / 10
    Elkényelmesedett autóhasználat, és az egész napos ülve végzett munka

    Az állandó kényelem keresése is gyakorta elhízáshoz vezet. Amikor például egy hosszabb sétát sem engedsz meg magadnak, mert mindenhová kizárólag autóval vagy tömegközlekedéssel vagy hajlandó elindulni. Pedig sok esetben még egy gyaloglás is tartalmas és vérpezsdítő mozgás lehet, ha esetleg időd nem engedi, hogy elmenj az edzőterembe. A naponta több órás ülés az autóban, a munkahelyen vagy akár otthon, erősen hozzájárulhat a felesleges kilók elraktározásához. A képlet egyszerű, nem égeted el a megfelelő mennyiségű kalóriát! Ha munkád során szinte mindig székhez vagy kötve, elengedhetetlen a mindennapi mozgás, hogy az elhízás mellett az egészségkárosodás ellen is tegyél valamit.

  3. 8 / 10
    A káros tömegnövelők használata

    Minden kezdő testépítő tudja, ha szép deltás felsőtestet szeretne elérni, először tömeget kell növelnie – ha esetleg még nincs elegendő –, hogy legyen miből átalakítania a kívánt izomzatot. Ilyenkor sokan a különböző tömegnövelőkhöz nyúlnak, melyek hibás alkalmazása akár rosszul is elsülhet. A legtöbb ilyen termék egyszerű cukorral van tele és annyi kalóriát tartalmaz, hogy még egy profi súlyemelőnek is túlzott lenne az adag. Ha tömegnövelésre adod a fejed, akkor először mindig kérd ki egy szakember véleményét, bármilyen banálisan is hangzik. Inkább változtass az étrendeden, és használj bevizsgált táplálékkiegészítő fehérjeporokat.

  4. 7 / 10
    Túlzott alkoholfogyasztás

    Ha szokásoddá vált, hogy a tévézés közben elkortyolgatsz pár üveg sört, és/vagy hétvégén pedig minden alkalmat megragadsz, hogy a pohár fenekére nézz, akkor jó úton haladsz az elhízás felé is. Egy görbe este alkalmával simán be tudsz dönteni magadba több ezer kalóriát. Emellé még hozzácsaphatod a pizzát, a mogyorót vagy a hajnali hamburgerezést, gyrosozást, és akkor már akár egy teljes kilónyi zsírral többet raktározol el a szervezetedben. Ha egy hordót akarsz növeszteni a mellkasod alatt, akkor ne aggódj, a rendszeres dorbézolással tökéletes megoldást választottál...

  5. 6 / 10
    Menzás menü

    Mivel eléggé takarékos megoldás, sok helyen lehetőség van ebédjegyet váltani és ételhordóban elhozni az iskolai menzás menüt, vagy házhozszállíttatni valamelyik rendelős kifőzdéből. Általánosságban elmondható, hogy sajnos pénzügyi okokból túl sok zsírt, cukrot és sót tartalmaz az iskolai koszt, valamint ritkán szerepel az étlapon a gyümölcs, a zöldség, a sovány hús és a hal. Gyakori a kész, vagy a félkész élelmiszerek tálalása, melyek jellemzően irdatlan mennyiségű sót tartalmaznak. Ezek hatására pedig nemcsak az elhízás veszélye áll fenn, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések is hamarabb kialakulhatnak. Elgondolkodtató, hogy mennyire károsan táplálkoznak a gyerekek, gyerekeink, akik az iskolákban ilyen ételeket kapnak minden egyes nap.

  6. 5 / 10
    A szénhidráttartalmú ételek túlsúlya

    A magas szénhidráttartalmú ételek gyakori fogyasztása az elhízás egyik alappillére. Szervezetünknek szüksége van szénhidrátokra, de nem mindegy, milyet és mennyit eszünk. A túlzott szénhidrátbevitelt, azon belül is főként az egyszerű szénhidrátokat (cukrok, fehér liszt) a szervezetünk nem tudja hasznosítani és zsír formájában raktározza el. A tésztafélék iránt rajongók nehéz helyzetben vannak, mivel kedvenc ételük az egyik fő veszélyforrás az elhízás felé. Egy keményebb edzés vagy nagyobb szellemi igénybevétel előtt feltétlenül tankoljunk fel megfelelő energiával, de csak mértékkel és összetett szénhidrát formájában. Ilyenek a gabonafélék és a belőlük készült ételek (teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és tészta, barnarizs, gabonapehely). Emellett a zöldségek, az olajos magvak, a csonthéjasok, a hüvelyesek és a gyümölcsök is tartalmaznak összetett szénhidrátokat, plusz vitaminban és ásványi anyagokban is gazdagok.

  7. 4 / 10
    A zsíros ételek túlsúlya

    Ha már említettük a túlzott szénhidrát tartalmú ételeket, melyek következtében a szervezetünk zsírtartalma megnő, nem hagyhatjuk ki a sorból a zsíros ételeket sem. A zsíros ételek hallatán sokaknak a cubákos sertéshús vagy a szalonna jut az eszébe. Pedig nem feltétlenül ezek a legfőbb veszélyforrások - a legdurvábbak a zsírban vagy a zsírosan készített ételek. Ide tartoznak a gyorséttermekben a zsírjában sütött húsok és a sült krumpli is. Az elhízás útjának az egyik legmeghatározóbb állomásai az egészségtelen gyorséttermek, ezek okozzák a legnagyobb kárt. A telített zsírsavakban szegény, ám a szívbarát telítetlen zsírokban gazdag ételeket – olajos hal, mogyorók, magvak, avokádó – viszont bátrabban fogyaszthatsz.

  8. 3 / 10
    A káros fehérjék bevitele

    Mindenkinek szüksége van fehérjére, mivel testünk negyede is fehérjéből épül fel. A fehérjebevitelre vonatkozó ajánlások gyakran állati eredetű fehérjéken, húson, tojáson és tejen alapulnak. Ugyanakkor ezek fogyasztása nem egyszer nagyarányú zsírfogyasztással is együtt jár. Tisztában kell lenned, melyek azok a fehérjék, melyeket bátran tömheted magadba, és persze azokkal is, amelyekkel óvatosabban kell bánnod, főleg ha diétázol. Sovány sajtokat, tojást, halat, szárnyasokat, birkát és borjúhúst mindig fogyaszthatsz – persze mértékkel, mint mindent –, ám vigyáznod kell a magas zsírtartalmú sajtokkal, a tejjel, a belsőségekkel és a feldolgozott húskészítményekkel, mint a szalonna, a virsli, a sonka, a szalámi és a felvágottak. Utóbbiak magas sótartalma is különösen káros lehet, mely még vízvisszatartást is okozhat.

  9. 2 / 10
    A mama főztje

    A mai szűkös anyagi körülmények is rákényszeríthetnek arra, hogy sokszor a szülői vagy a nagyszülői támogatást is igénybe vedd. Ehhez leggyakrabban az étkezés tartozik, úgyis főznek, egy-két fő már nem oszt, nem szoroz. A súlyos vasárnapi ebédek viszont, amelyek a legtöbb helyen a magas kalória, zsír és szénhidráttartamú ételeket jelentik, nagyban hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz. Ilyenkor a több fogásos étkezések és a kihagyhatatlan, gyerekkorunk óta imádott családi desszertek is növelik az elhízás veszélyét.

  10. 1 / 10
    Ha nem mozogsz

    A mozgás és az edzés minden szempontból meghatározó, ha az az egészséges életmódot vizsgáljuk. Amennyiben nem akarsz állandóan a túlsúllyal küszködni, akkor - még ha kényelmetlen is- nem hagyhatsz fel a sporttal! Akármennyire behatárolt az időbeosztásod és teljesen lefoglal a munkád, akkor is kell valamennyi időt szakítanod a mozgásra. Akár az edzőterembe jársz súlyokat emelni, akár rendszeresen futsz vagy hetente többször focizol, kosarazol a barátaiddal, minden esetben elégeted a felgyülemlett felesleges kalóriát. A mozgást soha ne hagyd ki az életedből, mert ez a legfontosabb feladatod annak érdekében, hogy egészséges maradj, na és persze, hogy ne hízz el.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés