Bud Spencer

Mindenki Piedonéja Carlo Pedersoliként látta meg a nápolyi napvilágot, s előbb úszott, majd vízilabdázó lett belőle. 1949-ben olasz bajnok lett mellúszásban, egy évvel később a százméteres gyorsúszás legjobbja lett. Szintén 1950-ben lett Európa-bajnoki negyedik helyezett az olasz vízilabda-válogatottal, később azonban a medencét felváltotta a filmstúdió, Carlóból pedig Bud lett, sokunk nagy boldogságára. A színész sokoldalúságára jellemző, hogy komoly vegyészeti tanulmányokat folytatott, és zenei tehetsége sem elhanyagolható, számos olasz dal fűződik a nevéhez. Szüleivel 1947-ben Brazíliába költözött, majd Venezuelában dolgozott, ahol akkoriban igen forró volt a politikai helyzet, és bár megütni sosem merték a „kis” Carlót, folyamatosan vegzálták és leköpködték, mert azt hitték, amerikai. Ő ekkor demonstratív jelleggel elkezdett olasz válogatott mezben járni – azonnal abbamaradtak a zaklatások.

Vinnie Jones

Épp a minap értekeztünk arról, hogy a pályán Vinnie volt az állatok királya, mi tagadás, filmszerepei se sejtetnek nagymértékű változást azóta. Játszott a Chelsea-ben, a Leeds Unitedben és a Sheffield Wednesdayben, volt walesi válogatott is. A filmvásznon Guy Ritchie csinált belőle sztárt A ravasz, az agy és a két füstölgő puskacső című filmben, a kedves arcú srác ezután feltűnt a Blöffben, a Tolvajtempóban, a Kardhalban, és számos jobb-rosszabb alkotásban. Lélektani drámára valószínűleg sohasem számíthatunk tőle, na de nem is ezért szeretjük.

Johnny Weissmüller

Több generáció nőtt fel a sajátos Tarzan-üvöltésen, amely oly jellemző volt a kigyúrt testű Johannra, aki a Temes vármegyei Szabadfalun született (ma Temesvár része). Az igazi nőcsábász, szám szerint öt feleséget elfogyasztó (jó, nem szó szerint) Weissmüller filmes karrierje előtt úszó volt, nem is akármilyen: 1922 és 1928 között 67 világrekordot állított fel. Ő úszta le először a százat egy percen belül, 1924-ben és 1928-ban pedig összesen öt olimpiai aranyat nyert (100 és 400 méter gyors, 4x200-as gyorsváltó), ha pedig mindez nem lett volna elég, 1924-ben még vízilabdában is a nyakába akasztottak egy olimpiai bronzérmet. Csoda, ha Jane odáig volt érte?

Növényi Norbert

Nekünk is van ám multifunkcionális művészünk: Növényi Norbert 1979-ben világ- és európa-bajnoki ezüstöt nyert hazánknak birkózásban, 1983-ban bronzot, a legbüszkébbek mégis 1980-as olimpiai aranya miatt vagyunk rá. Növényi ezután átnyergelt a kick boxra, és be is gyűjtött egy vb- és egy Eb-aranyat belőle (1987 illetve 1986). Mi már ekkor is imádtuk, de amikor a Zimmer Feriben a bumburnyákot alakította, azt kérdezgetve, hogy „szereted-e a csocsit”, vinnyogva röhögtünk. Azóta számos filmben és sorozatban szerepelt (Üvegtigris, Papírkutyák, Az alkimista és a szűz, stb), feltűnt színpadon is. A durva tulajdonképpen nem az, hogy a Gór Nagy Mária Színitanoda mellett karosszérialakatosi, vendéglátóipari és főiskolai birkózó szakedző-képesítése is van, hanem az, hogy miután a Szent István Egyetemen megszerzett egy EU agrárszakértői diplomát, 2009-ben az MMA-ban megszerezte a WFCA nehézsúlyú világbajnoki övét. Ekkor volt 52 éves.

Dennis Rodman

A Féreg nevet büszkén viselő, meglehetősen abszurd kinézetű kosarasnak undorító ruhadaraboknál csak díja lehet nagyobb mennyiségben az otthonában: ötször nyerte meg az NBA-t (1989, 1990, 1996, 1997, 1998), kétszer lett az év védekező játékosa (1990, 1991), beválasztották a Basketball Hall Of Fame tagjai közé, számtalan egyéb szakmai elismeréséről nem is beszélve. Amikor 1997-ben hosszú időre eltiltották, komolyra fordította hobbiját, a wrestlinget, és a legmagasabb szintig fejlesztette magát benne. 2000-ben vonult vissza, de már ekkor is fel-feltűnt tévésorozatokban. Bár alakításai nyomán sorra nyeri el a citromdíjakat és az Arany málnát, úgy tűnik, ha a Féreg akcióba lép, nem lehet leállítani. Mentségére szóljon, hogy a zord külső ellenére a PETA egyik legkomolyabb aktivistája.

Eric Cantona

A kung-fu-rúgások mestere a futballvilágon kívül sem kispályázik: mindjárt saját filmet írtak róla. A Barátom, Eric egy keserédes, nagyon vicces vígjáték a Manchester United egykori idoljáról, azon kevés franciák egyikéről, akit Nagy-Britanniában is imádtak. Kétszeres francia bajnok, négyszeres Premier League-győztes, kétszer nyert FA-kupát, és számos egyéni kitüntetést is kapott. A fent említett filmen kívül feltűnt például az Erzsébet címűben, és számos francia alkotásban is.

Michael Jordan

A kilencvenes évek kosárlabdaikonja, minden idők egyik legnagyobb játékosa 1996-ban baromkodott egy sort Tapsi Hapsiékkal a Zűr az űrben című animációs remekben. Kétszeres olimpiai bajok, hatszoros NBA-győztes és ugyanennyiszer volt a döntő MVP-je, ötször az NBA-jé is. Címeinek sora szinte végtelen.

O.J. Simpson

Hogy bűnös-e az egykori amerikai futballista vagy sem, nem tisztünk eldönteni. Tény azonban, hogy a hetvenes években ő volt a futójátékosok egyik legjobbja, 1969-ben elsőként draftolta a Buffalo Bills. A Csupasz pisztoly-filmekből emlékezhetnénk rá főképp – ha a feleséggyilkossági ügy, ami alól felmentették, nem történik meg. A per óta (természetesen) nem kapott filmszerepet.

Hulk Hogan

Terry Gene Bollea, a szőke bombázó a nyolcvanas évek egyik legnagyobb pankrátorsztárja volt. Hatszoros WWE-bajnok, kétszeres Royal Rumble-bajnok, hatszoros WCWE nehézsúlyú világbajnok, egyszeres World tag team bajnok. Filmjei nem csillognak ilyen fényesen, legalábbis a Muszklimikulás és a Mr. Óvóbácsi nem az a típusú műalkotás, amiért az ember után hajigálják az Oscar-díjat. Örök kedvencünk mégis a magyar filmcím-fordítás legnagyszerűbb darabja: Akit Vasgolyónak hívtak.

Dwayne Johnson

Épp most megy a mozikban az Utazás a rejtélyes szigetre című borzalom, amelynek egyik főszereplője Dwayne, akiről ránézésre is kis hibaszázalékkal meg lehet mondani, melyik sportágat űzte profi szinten. Természetesen pankrátor volt – méghozzá a jobbik fajtából: 1997-ben az Interkontinentális és a nehézsúlyú világbajnoki övet is elnyerte. Szerepelt az A múmia visszatérben, a Skorpiókirályban, a Halálos iramban: ötödik sebességben, és számos más filmben is. Becsületére legyen mondva, valamennyi kaszkadőrjelenetét ő maga forgatja.

Arnold Schwarzenegger

A szomszéd ország edzőtermeiből Kalifornia kormányzói székéig vezetett az útja a nép egyszerű gyermekének, aki ugyan kormányozni nagyjából semennyire se tudott, de hétszer nyerte el a Mr. Olympia címet, ami a testépítés csúcsa. Ezen kívül számos (vagy inkább számtalan) egyéb trófeával is büszkélkedhet. Bár filmszínészi karrierjét nemigen fogadta elsöprő lelkesedéssel a szakma és a sajtó, 1977-ben Golden Globe-ot nyert a legjobb debütálásért a Maradj éhen! című filmjéért. A Terminátor-filmekben, a Két tűz közöttben, a Ragadozóban és a Vörös zsaruban keményen odacsap mindenkinek, míg a Juniorban és az Ovizsaruban megmutatja humorosabb oldalát is. Kalifornia polgárai viszonylag keveset nevettek, amikor kiderült, hogy Schwarzi regnálása idején megháromszorozta az államadósságot.

Mike Tyson

A villámgyorsan kultfilmmé vált Másnaposokban oroszlán- pontosabban tigrisrészt vállaló bokszoló egyelőre még csak cameókban villantotta meg fültépő fogsorát, de nem lennénk meglepve, ha hamarosan karakterszerepekben is láthatnánk barátságos kis arcát. (Pompás nonfijáról nem is beszélve.) Tyson a maga 20 évével és 4 hónapjával a sporttörténelem legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka, övé a leggyorsabb KO junior olimpián (8 másodperc), volt WBC-, WBA- és IBF-bajnok is. Te is visszavinnéd neki a tigrisét.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Dudaszós meccsnyerővel kaptak ki LeBron Jamesék a bajnoktól

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés