Több mint négy éve, 2008 tavasza óta járom Budapest labdarúgóklubjainak létesítményeit, szinte mindent láttam már, amit el lehet képzelni egy klubépületben vagy öltözőben, meg persze olyat is, amit nem lehet. A következő néhány hétben képriportszerűen bemutatom a BLSZ-bajnokságokban tapasztalható körülményeket. A fotók önmagukért beszélnek, megkérdőjelezhető minőségük pedig annak köszönhető, hogy kizárólag nem drága telefonnal érdemes meccsre menni.

 1. 1/1

  Kicsit olyan, mintha megállt volna az idő? Pedig talán el sem indult. Lassan alig találunk olyan öreg futballrajongót, aki úgy kezdhetné anekdotáját, hogy "bezzeg, amikor a csodaszép és modern RTK-sportpályán..." A hatalmas, rozsdás vaskerítésen éktelenkedő kék tábla jelzi a Péceli úton, hogy a Rákosmenti Testedző Kör sportkomplexumához értünk, sőt, a korábbi Fradi-játékosról, Zavadszky Gáborról elnevezett utánpótlásbázis is ott működik.

  Aztán elkezdünk befelé vándorolni – tényleg egy túra, mire a pályához érünk, ne adjuk fel! –, és a helyzet kezd egyre kínosabb lenni. Ez maga az Utánpótlás Bázis, és az RTK otthona. Igen, az a málladozó, roskadozó komplexum. És ennyi. Nem, nincs mellette, vagy mögötte megbújva egy modern, a jólelkű, mindig vidám Zavadszkyhoz méltó csodaépület, ahol a legkorszerűbb eszközökkel és módszerekkel nevelik ki a jövő válogatottjait. Egyetlen, közhelyes mondás jut eszembe elsőre, amikor meglátom. Aztán másodjára is: szegény Zava, forog a sírjában...

  Lépjünk hát be az épületbe, bátran, bátran. Az öltözőépület hangulata, hogy is mondjam, ódon. Csodás kis rezervátum ez (ez még a sorozat következő részeiben fokozattan igaz lesz, nem viccelek!), a gulyáskommunizmus építészeti jegyei, a korabeli hangulat szinte harapható, a falambéria felszaggatja a sebeket, könnyeket csal opálos tekintetünkbe. A rácsok pedig azt tükrözik, mennyire rizikómentes bármilyen értéktárgyat az öltözőben hagyni. Egyébként tisztaságra és megjelenésre teljesen átlagosnak mondható.

  Innen már csak pár lépés az impozáns öltöző.  Vagy mi. A nagyjából négy négyzetméteres öltözőféleség nem kizárólag a játékvezetőknek van fenntartva, hiszen a képen is jól látszik, részben szertárként, részben pedig a helyi klub alkalmazottainak, trénereinek dolgozószobájaként is funkcionál. A kellemes hangulat adott. A várótermi padok is.

  Innen már csak egy ugrás a toalett és a zuhanyzó. Előbbiről nem mertem képet készíteni, túlélésre mentem, utóbbit viszont megmutatom. Átlagos. Sajnos. Mint a legtöbb létesítményben, itt sem teljesen veszélytelen a tusolás: azonkívül, hogy össze van nyitva a játékosok zuhanyzójával, a gumipapucs alapfelszerelés – de mint a falon látható, lélegezni sem szerencsés.

  (A szerző saját fotói.)

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon