Megszámolni sem tudod, hányszor futottad le a maratont? Megvolt ugrókötelezve és hátrafelé is? A Player futógépe összeszedte a legextrémebb versenyeket.

A Kínai Nagy Falat

Az emberiség egyik legnagyobb építményén, a Kínai Nagy Falon bőven van hely maratont futni, hiszen a világűrből is látható építmény 8850 km hosszú! Az 1999 óta megrendezett szám előnye, hogy a versenyzők sok olyan vidékre is eljuthatnak, ahová egyébként csak nehezen, ráadásul futás közben bepillantást kapnak az autentikus kínai életformába is. Nem, nem mobiltelefon-összeszerelő üzemeken futnak keresztül, hanem apró falvakon, ahol a helyi földművelésből élő emberek nagy szeretettel fogadják őket.

Mindeközben pedig 5164 lépcsőfokot kell megmászniuk. Nem véletlen, hogy a résztvevőknek általában 50%-kal tovább tart teljesíteni a távot, mint egy hagyományos maratonon!

Ugorj le a sarokra!

A Kínai Nagy Fal nem elég extrém? Semmi gond. Le- vagy felruccanhatsz az északi, illetve déli sarkra, hogy ott fusd le a maratont. A körülmények szinte ideálisak, hiszen a mínusz 25–35 fokos hidegben biztosan nem fogsz túlságosan megizzadni futás közben. És ha nem fáradtál el eléggé, futhatsz ultrát is, vagyis a maratoninál hosszabb távot, összesen 100 kilométert. És még azzal is elbüszkélkedhetsz, hogy tudsz vízen járni, pontosabban futni, hisz az egész verseny a tenger fagyott vízén zajlik. Apró szépséghibája, hogy kb. 15 ezer dollárt, vagyis nagyjából hárommillió forintot kell kiszedni a malacperselyből, mivel viszonylag kevés fapados járat indít gépeket arrafelé.

Együtt a csúcson – Everest Maraton

Értem, szóval neked az extrém hideg önmagában smafu! Kell némi extrém magasság és oxigénhiány is? Akkor az Everest Maratont neked találták ki. A Nepálban megrendezett verseny 5184 méteren, a hegymászó alaptábortól indul, és onnan 3446 méterre az első serpa városig tart. A gond az, hogy előtte fel is kell jutni valahogy a rajthoz, és attól tartok nincs mozgólépcső, de legalább közben valamelyest hozzá lehet szokni az oxigénhiányos körülményekhez. Erre van is elég idő, ugyanis verseny előtt 26 napot töltenek együtt a futók, hogy a közösen akklimatizálódjanak. Szóval nem baj, ha maradt még némi szabid!

Zombik a hegyen – The Pikes Peak Marathon

Lejtőn lefelé futni neked nem nagy kunszt? Szeretnél inkább egy olyan versenyt, ahol félútig caplathatsz felfelé közel 2400 méteres magasságig, ahol a levegő olyan ritka, hogy még a fák sem nőnek? A verseny kezdeténél tapasztalható harminc fokot pedig gyakran nulla fok alatti hőmérséklet és havazás váltja fel. Ebben a magasságban a legtöbb futónak harminc percnél is több időt vesz igénybe lefutni – a vánszorgás megfelelőbb kifejezés – egy mérföldet. A szervezők nem véletlenül hasonlítják zombik vonulásához. Mindezt azért, hogy aztán lefelé, a rendkívül durva terepen szinte biztosan összeszedj néhány salakkal teli, égető horzsolást. Ha ez sem tántorít el, akkor a coloradói Pikes Peak Maratont neked találták ki.

Sülve-főve – Valley Badwater Ultramaraton

Eddig egyik sem volt elég nagy kihívás? Akkor irány a Világ Legkeményebb Futóversenye, a Valley Badwater Ultra-maraton! A körülmények itt is elég messze vannak az kellemestől: összesen 3962 méter emelkedőt és 1433 méter lejtőt kell leküzdeni a 217 kilométeres távon. Mindeközben akadnak olyan szakaszok, ahol az 55 Celsius-fokot is eléri a hőmérséklet. Felkeltettem az érdeklődésedet? Most azonnal be is neveznél? Van egy rossz hírem; a verseny sajnos meghívásos, és csak az a kilencven kiválasztott, ultrakemény, megaszívós, szögkemény sportoló vehet részt benne, akik már letudtak egy–két hasonló megmérettetést.

A pokol ehhez képest wellness hétvége – Maraton des Sables

Azt hiszed, nem lehet fokozni? Tévedsz! Marokkóban, a Szaharában 1986 óta minden évben megrendezik a Maraton des Sables ultramaraton elnevezésű kiruccanást. Ezen a versenyen a világ egyik legbarátságtalanabb klímájú vidékén kell összesen 251 km-t lenyomni, hat nap alatt. Ez minden nap egy teljes maratont jelent, de van olyan szakasz, ahol kilencven kilométert kell abszolválni egyben. Mindeközben meg kell küzdeni az emberfeletti meleggel, a minden testnyílásodba beférkőző homokkal és a gyakori homokviharokkal.

1994-ben például az egyik versenyző eltévedt egy ilyen viharban, és csak kilenc nappal később került elő, 13 kilóval könnyebben. De akadt olyan év is, amikor ketten is meghaltak a verseny során. És ők is kifizették a négy–öt ezer eurós részvételi díjat.

Állati küldetés – The Big Five Marathon

Az önsanyargatás mégsem a te műfajod, de azért szeretnél valami extrát, és az állatokat is kedveled? Akkor irány Dél-Afrika és a Big Five Maraton! A Forbes Magazin által a tíz legjobb maraton közé sorolt verseny különlegessége, hogy az egész távot az entabeni vadasparkban rendezik, ahol a versenyzők négy nagy vad: az elefánt, az orrszarvú, az oroszlán és a leopárd közvetlen közelében futhatnak. Se kerítés, se fegyveres őrök! Egy oroszlánnal a nyomodban pedig könnyen lehet, hogy megfutod életed legjobb eredményét!

Másnaposok maratonja – Madoc maraton

Zárjuk le a mazochista korszakot egyszer és mindenkorra, és ugorjunk fejest a hedonizmus tengerébe! Hol máshol, mint Franciaországban? A Bordeaux közelében található Medoc tartományban szinte egymást érik a festői szépségű borászatok, ezek között futhatják le a távot a versenyzők. De itt természetesen nem vízzel vagy izotóniás italokkal mérgezik szegény futókat, hanem jó fajta fehérborral, banán és müzliszelet helyett pedig organikus géllel, osztrigával frissítik őket. Mindezek mellett nagy figyelmet fordítanak a vicces jelmezek viselésére is. Vigyázat, izomláz mellett komolyabb fejfájás is követheti a versenyt!

Forró hangulat és csoki – Hot Chocolate maraton

Ha nem érezzük annyira magunkénak, hogy tántorogva, öklendezve fussuk le a maratont, de mégis szívesen kényeztetnénk magunkat valamivel, akkor ott az amerikai szervezésű Forró Csoki maraton, ahol minden a csokiról szól. A frissítőállomásokon forró csoki vár mindenkit, és a befutók egy különleges csokikból készült csomaggal billenthetik helyre az energiaszintjüket. Értelemszerűen a versenyt nem a nyári kánikulában szokták megrendezni.

Nem csak úszóknak: víz alatti maraton

Tényleg létezik ilyen verseny. De mielőtt elkezdenél azon spekulálni, miként lehet ennyi ideig visszatartani a lélegzetet, jó tudnod, ez a verseny nem úgy néz ki, hogy egy csomó őrült a tengerfenéken igyekszik skerázni egy bazi nagy kővel az ölében, hanem egy speciális futópadot tesznek a víz alá, és azon futnak a delikvensek, miközben a fejük kint van a vízből. A technikát sérült katonák és sportolók rehabilitálásához használják, hiszen a víz felhajtó ereje miatt csak minimálisan terhelődik a térd.

Zombik, gorillák és szentjánosbogarak

A végére pedig jöjjön néhány az úgynevezett fun-running kategóriából, vagyis azon versenyek közül, ahol a lényeg elsősorban a szórakozás, nem a futás.

A Firefly Run egy igazán látványos és jó hangulatú verseny, ahol minden részvevőnek valamilyen színesen világító, foszforeszkáló kiegészítőt kell viselnie. Természetesen az extrém jelmezek sincsenek kitiltva a versenyről. Magát a futást pedig rengeteg látványos, a fények köré épülő program kíséri. Nyilván nem nappal rendezik meg!

Nem hagyhatom ki a már korábban itt a Playeren többször is emlegetett Run For Your Lives zombis kalandfutást, ahol egy öt kilométeres szakaszon kell menekülni a zombik elől. Vízen, sáron, labirintuson és alagutakon keresztül. Lehet jelentkezni zombinak és futónak egyaránt.

Végül pedig jöjjön a legszórakoztatóbb fun-runként számon tartott Gorilla Run. A recept nem túl bonyolult: minden egyes résztvevőnek tetőtől talpig szőrős gorillajelmezben kell lefutni a hét kilométeres távot. A versenyzők további kiegészítőkkel teszik egyedivé a jelmezüket, hogy ne legyenek csak egyek a sok gorilla közül. Van, aki bikinit húz, van, aki parókát vagy hokimezt. Az amerikai–angol kezdeményezés azonban több egyszerű marhulásnál, ugyanis az a célja, hogy pénzt gyűjtsön az afrikai gorillák megmentésén fáradozó alapítványoknak. És teszik ezt elég jó eredménnyel, ugyanis az idén tizedik alkalommal megrendezett Gorilla Run közel kétmillió fontot majmolt össze.

(Fotó: a versenyek hivatalos oldalai)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Nem írtak jókat Szoboszlai Atalanta elleni teljesítményéről

További cikkeink a témában