A vitamin, amely nem csak az élethez, de születéshez is elengedhetetlen, de halálos méreg is egyben. A, mint alapvető.

Mi az az A-vitamin?

Az A-vitamin elnevezés egy gyűjtőnév, mégpedig olyan anyagoké, amelyek a retinol nevű vegyület hatásait foglalják magukba. Zsírban oldódó vitamin, bár hatásának egy részét hormonszerűen fejti ki. A legfontosabb A-vitamin hatású vegyületek: a retinol, retinal, valamint a provitaminok: alfa-, béta- és gamma-karotin, egyéb karotinoidok.

Mire jó?

Az A-vitaminnak fontos szerepe van a magzati fejlődésben, továbbá a csontnövekedésben, a bőrszövet egészséges állapotának fenntartásában, illetve a reprodukciós folyamatokban is pótolhatatlan. Az egészséges látáshoz, a retina jó állapotának megőrzéséhez is elengedhetetlen.

Mik a hiánytünetek?

Azt már az általános suliban is megtanultuk, hogy az A-vitamin hiánya farkasvakságot vagy szürkületi vakságot okoz: a félhomályban sokkal rosszabbul látunk, mint egészségesen látnánk. Ez azonban csak a kezdet. Az A-vitamin-hiány okozhatja a könnycsatornák elsorvadását, bőrproblémákat, a verejték- illetve faggyúmirigyek működési zavarait. A legkönnyebben észrevehető kezdeti hiánytünet a bőrszárazság, a bőr feszülése, illetve a haj szárazsága, töredezése. Ekkor kell akcióba lépnünk, és testápolók meg kenceficék helyett pótolni az A-vitamint a szervezetünkben!

Miben található?

A bevitel szempontjából fontos megkülönböztetni az elővitaminokat, és magát a vitamint, a retionolt. Az A-vitamin elővitaminjainak (provitaminjainak) csak töredéke: a béta-karotinnak egyhatoda, a többi karotinnak csupán egytizede alakul retionollá. A táplálékkal bevitt retinol a gyomor-bél traktusban tökéletesen felszívódik. Megtalálható a belsőségekben, a tojássárgájában, a tengeri halakban, illetőleg a tejben és tejtermékekben. Kicsit specifikusabban: A-vitamint a máj, vese, szív, tojássárgája, méz, virágpor (óvatosan az allergiásoknak!), méhpempő, tengeri halak, narancsfélék, sötétzöld leveles zöldségek, paradicsom tartalmaznak – na meg a rettegett csukamájolaj. A-provitaminokat találunk a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, pirospaprikában.

Hogyan szedjük?

A felnőtt szervezet A-vitamin-szükséglete 1.5 mikrogramm, ez az igény terhesség, illetve szoptatás időszakában 2-2.5 mikrogrammra nő – és létfontosságú, hogy az édesanya gondoskodjon a megfelelő pótlásról! Túladagolására azért is kell figyelni, mert könnyen nevetség tárgyává válhatunk, ha sárgára színeződik tőle a bőrünk, ám ez a legkisebb gond: egy férfi nemrég abba halt bele, hogy két évig csakis sárgarépalevet volt hajlandó enni és inni. A cink fogyasztása javítja az A-vitamin felszívódását és hasznosulását. Béta-karotin-készítményből akár nagyobb mennyiséget is fogyaszthatunk, hiszen csak töredéke hasznosul a szervezetben. A túlzott A-vitamin-bevitel ellenben súlyos mérgezéses tüneteket okoz! Daganatos betegek A-vitamin-fogyasztásról konzultáljanak szakorvosukkal.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés