Az Elefánt nem tud tizenegyest rúgni
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kellemes érzés lehet úgy elbukni egy kontinensbajnokságot, hogy gyakorlatilag tökéletes védekezéssel, kapott gól nélkül hozod le az egész tornát. Elefántcsontparttal pont ezt történt vasárnap, három hét kőkemény és kiváló munka után nem tudta feltenni az i-re a pontot. Már nem először, hat éve sem tudott nyerni a "szétlövésben". Kijelenthetjük, az Elefántok nem tudnak tizenegyest lőni.

Elefántcsontpart futballutánpótlása egy jó évtizede fantasztikus generációt köpött ki magából, néhány éve kiemelkedő tudású világklasszisok alkotják a válogatott keretét (a teljesség igénye nélkül: Drogba, Kolo és Yaya Touré, Salomon Kalou, Eboué, Zokora, Tioté, Gervinho), megkérdőjelezhetetlenül a legerősebb a kontinensen. Csak épp képtelenek bármit is nyerni a srácok. Ez a siker reálisan ugye az Afrikai Nemzetek Kupája lehetne, elvégre egy világbajnoki címhez még ők is kevesek. Mivel kétévente rendeznek Afrika-kupát, viszonylag sok sanszot kaptak Drogbáék. Idén meg végképp tálcán kínálta a sors a trófeát az Elefántoknak, hiszen a korábbi három torna győztese, Egyiptom, az Eto'o fémjelezte Kamerun, de még Nigéria és Dél-Afrika sem kvalifikálta magát a kontinenstornára. Mégsem a narancsmezesek ünnepeltek, mert képtelenek higgadtak maradni a tizenegyesrúgásoknál.

A negyeddöntőben még bőven elbírta a gárda, hogy a csapat kapitánya, a leghíresebb Elefánt, Didier Drogba nem rúgta be a büntetőt a házigazda Egyenlítő Guinea ellen, hiszen végül sima 3-0-val abszolválták a meccset. Az elődöntőben Malit verték 1-0 Francois Zahoui tanítványai és mázlijukra a döntőben nem a legnagyobb ellenféllel, Ghánával kellett összecsapniuk, hanem az abszolút esélytelennek tűnő Zambiával. Mivel az előző öt meccsén nem kapott gólt a Kolo Touré vezette védelem, elég valószínű volt, hogy minimum ikszre lehozzák a finálét. De inkább nyernek. A 70. percen le is rendezhették volna a kupa sorsát, Gervinho buktatásáért megkapták a jogos büntetőt. A labda mögé ismét a Chelsea őserő csatára állt. És ismét kihagyta... A 33 éves csordavezér a 2006-os döntő büntetőpárbajában is kihagyta a maga lövését, amivel el is bukták a 0-0-ra végződő meccset.

Ennek tudatában kellett újra odaállnia Drogbának a mészpötty elé a vasárnapi döntő szétlövésében, mivel a rendes játékidő és a hosszabbítás sem hozott gólt. És Didier ismét megmutatta nagyságát, ötödik lövőként odasétált és... és bevágta a jobb felsőbe. De ez sem volt elég, mert másik két klasszis csapattársa viszont nem bírta el a terhet, a Manchester City középhátvédje, mellesleg a döntő, de talán a torna legjobbja, Kolo Touré a kapusba püfölte a labdát, aminek még nem lett komoly következménye, ám Gervinho lelátóra bikázott lökete már Zambia sikerét eredményezte.

Hat éven belül két döntőt bukott el tizenegyesekkel Elefántcsontpart. Akár azt is hihetnénk, hogy el vannak átkozva az Elefántok, ha nem láttuk volna a hat évvel ezelőtti negyeddöntőt és a '92-es döntőt - mindkét meccs büntetőpárbaja 24 lövés után dőlt el! És mindkétszer 11-10-re nyertek a narancsmezesek. Hat éve Kamerun ellen a történelem egyik legizgalmasabb adok-kapokja zajlott.
Lehet, hogy csak ez a generáció van elátkozva?

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.