Augusztus utolsó hétvégéjén rajtol a Bundesliga, nézzük meg, hogy igazoltak az esélyesek. Vajon a fiatal Dortmundnak sikerül triplázni? Vagy a Bayern vásárlós stratégiája lesz a nyerő?

A dolgok nem változnak. A csapatok és a vezetőség politikája sem - a Bayern Münchenbe bele van kódolva, hogy vásárolunk, sok pénzért jó játékosokat. A Dortmund meg egy egészen más ösvényen járkál, kicsit kerülőút, de az elmúlt két év őket - valamint a kiváló szakmai munkát - igazolja. Kicsit olyan az egésznek az íze, mint a Real-Barca séma. A Borussia Dortmund elképesztően alacsony átlagéletkorú csapattal - kísértetiesen, mint a Nationalelf - végigverte Németországot, benne a szemérmetlenül gazdag és sztárokkal teletűzdelt Bayernt. Jürgen Klopp mester és a vezetőség a két bajnoki cím után sem változtatott az elképzeléseken, továbbra is fiatalokat és németeket hoznak a csapathoz. És elengednek egy darab befutott srácot, aki menni akar és pénzt hoz. Tavaly Sahin távozott a Realhoz, idén Kagava Sindzsi szeretett volna továbbállni: 16 millió euróért el is adták a Manchester Unitednak. Az érte kapott összegből érkezett az egyik legtehetségesebb német támadó, Marco Reus (17.1 millió), valamint néhány egyelőre még ismeretlen tehetség - Julian Schieber, Leonardo Bittencourt és Oliver Kirch. De jó lesz figyelni a tarcsiból felemelt Zlatan Alomerovicra is.

A Bayern Münchent nem érdekli a kor és az ár. Bár még a nagy durranás hátravan (az Európa-bajnok Javi Martínez 40 m-ért érkezhet), azért így is vettek néhány válogatottat. Az Eb-n kiválóan játszó, amúgy a Wolfsburgban 12 gólig jutó Mario Mandžukić 13, a svájci szupertehetség, Xherdan Shaqiri 11.6, míg a 'gladbachi brazil, Dande 4.7 millió euróért tette át a székhelyét Bajorországba. Claudio Pizarro pedig ingyen jött a padra, Gómez és Mandžukić mögé. Mivel csak kiegészítőarcok léptek le (Olic, Petersen, Pranjic), kicsit ismét tovább erősödött a BL-döntős gárda. Nem lenne igazságos, ha nem említeném meg Emre Can nevét, aki fiatal és a II-ből jött fel, és lehet, hogy játszani is fog.
Jó, de nem klasszis spílerek érkeztek tehát - kivéve, ha meglesz Martínez –, így a bajnoki címhez továbbra is Robben, Ribéry, Schweinsteiger és Gómez jó játéka fog kelleni.

A lehetséges trónkövetelők nem igazoltak valami félelmetesen, a Schalke egyedül a Hoffenheim csatáráért, Chinedu Obasiért fizetett, 5 millió eurót utalt át a másik kék-fehér együttes számlájára. Ingyen jött a nagy ellenfél Leverkusentől Tranquillo Barnetta, valamint Roman Neustädter a Mönchengladbachból. Okosan mindkét együttest meggyengítették a gelsenkircheniek. A Bayer 5 milliót adott Philipp Wollscheid és a spanyol Daniel Carvajal játékjogért, míg három és felet a chilei Júnior Fernandesért. Valamint a gyógyszergyáriaké a legviccesebb nevű vétel: Hoszogai Hadzsime.

Most nincs kizárva, hogy sokan rémesen szakmaiatlannak gondoltok és röhej tárgya leszek, de szerintem érdemes két mondatot szánni a Wolfsburgra is. Oké, Magath eddig csak vett és vett, de nem sok eredménye lett (mármint a 2009-es bajnoki cím és visszatérés óta). Ám ezzel a költségvetéssel és kerettel a dobogón kellene állniuk a farkasoknak. Az egy dolog, hogy a Mandžukićért kapott 13 millióból vettek pár elég jó spílert - Dost, Naldo, Pilar –, de nézzük meg, kik jöttek vissza kölcsönből (Diego, Kjaer, Kahlenberg, Tuncay, Lakic). Már csak belőlük lehetne építeni egy érmes együttest. (Nyilván jó páran távoznak még.)

A bajnokesélyesek érkezői

  • Bayern München: Mario Mandžukić (Wolfsburg, 13.000.000), Xherdan Shaqiri (Basel, 11.600.000), Dante (Mönchengladbach, 4.700.000), Mitchell Weiser (Köln, 500.000), Emre Can (Bayern München II), Tom Starke (Hoffenheim, i.), Claudio Pizarro (Werder Bremen, i.)
  • Borussia Dortmund: Marco Reus (Borussia Mönchengladbach, 17.100.000), Julian Schieber (Stuttgart, 6.000.000), Leonardo Bittencourt (Energie Cottbus, 3.000.000), Oliver Kirch (Kaiserslautern, 400.000), Zlatan Alomerovic (Dortmund II)
  • Schalke: Chinedu Obasi (Hoffenheim, 5.000.000), Tranquillo Barnetta (Leverkusen, i.), Roman Neustädter (Mönchengladbach, i.), Mario Gavranovic (Mainz, kv.), Anthony Annan (Vitesse, kv.), Edu (Besiktas, kv.), Vaszilisz Pliacikasz (Duisburg, kv.)
  • Bayer Leverkusen: Philipp Wollscheid (Nürnberg, 5.000.000), Daniel Carvajal (Real Madrid B, 5.000.000), Carlinhos (Brasil, k., 100.000), Júnior Fernandes (Universidad Chile, 3.500.000), Hoszogai Hadzsime (Augsburg, kv.)
  • Wolfsburg: Ivica Olic (Bayern München, i.), Emanuel Pogatetz (Hannover, 2.300.000), Bas Dost (Heerenveen, 9.000.000), Kevin Pannewitz (Hansa Rostock, 300.000), Václav Pilar (Hradec Králové, 1.000.000), Diego (Atlético Madrid, kv.), Thomas Kahlenberg (Évian, kv.), Simon Kjaer (Roma, kv.), Szotiriosz Kirjakosz (Sunderland, kv.), Srdan Lakic (Hoffenheim, kv.), Tuncay Sanli (Bolton, kv.), Naldo (Werder Bremen, 5.000.000), Fágner (Vasco da Gama, 3.000.000)

Nézd meg, mi történt a Premier League-ben a nyáron! És a spanyol Primera Divisiónban.

(fotó: bigsoccer.com, colunistas.ig.com.br, daylife.com)
(forrás: transfermarkt.de)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Csodás góllal fordított a Fradi és jutott a Magyar Kupa döntőjébe

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés