Az egyik legnépszerűbb tavaszi gyümölcs, és ez nem véletlen: finom, egészséges – és élvezet vele fogyni. Jöhet minden mennyiségben!

A cseresznye szóhoz az angol nyelvben gyakran társul egyfajta pajzán felhang: a szexi, élénk ajkak cherry lips néven futnak, a cherry popping jelentését meg inkább csak linkeljük, nehogy valakit felzaklassunk vele. Tény, cseresznyét enni nagyon szexi tud lenni – mi azonban nem (csak) ezért szeretjük ezt az édes, lédús gyümölcsöt.

A cseresznyének magas, több, mint 70%-os a víztartalma, ezért jó szolgálatot tehet azoknál, akik számára gondot jelent a folyadékbevitel növelése a hirtelen jött kánikulában. Magas flavonoidtartalma miatt antioxidáns, rákmegelőző hatása van, a legfontosabb tulajdonsága viszont az, hogy salaktalanító, tisztító hatással van a szervezetünkre: egy-egy cseresznyekúra után sokan pattanásaik visszahúzódásáról, eltűnéséről számolnak be.

A kilók megfogyatkozásáról nem is beszélve! Cseresznyével ugyanis ez is könnyedén megy: 100 grammban körülbelül 250-300 kalória van, ám mivel laktató, és sok a hasznos tápanyag benne, minőségi táplálékot tud nyújtani. Sok benne az A-és C-vitamin, a B-vitaminskála számos elemét tartalmazza, illetve foszfor, kalcium, kálium, kálium vas és kobalt is található benne. A gyermekek számára különösen hasznos: a sok ásványi anyag jót tesz a csontképződésnek, a fogaknak.

Ha egy-egy főétkezést kiváltunk egy kis (hagyományos, nem pedig szexuális értelemben vett) cseresznyézéssel, könnyen ledobhatunk egypár felesleges, téli kilót. A cseresznye szárából vízhajtó tea főzhető, a gyümölcs flavonoidjai, antociánjai (ezek színanyagok) és karotinoidjai (antioxidánsok: béta-karotin, lutein, zeaxantin)jól jönnek a tavaszi nátha, megfázás kiegészítő kezeléséhez. Enyhe fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással is számolhatunk. Ha napi negyed kilót fogyasztunk belőle, vérünk húgysavszintje jelentős mértékben csökken, emiatt ízületi panaszok esetén is hasznos.

Az emberek legnagyobb százaléka alig várja, hogy beinduljon a cseresznyeszezon: ha egy nagy tál cseresznyével állítasz haza, a csajod tuti örülni fog, ugyanis lelkiismeret-furdalás nélkül dőzsölhettek belőle!

A cseresznye a magyar nyelvben is sajátosan fordul elő itt-ott: egy tálból cseresznyézni például annyit tesz: sülve-főve együtt lenni. Jókai Mór is megörökítette ezt a nyelvi leleményt az alábbi anekdotában:

A MEGGY NEM CSERESZNYE

– Nem eszel cseresznyét? – szóla az úrfi a parasztsuhanchoz.
– Köszönöm átosan, a nagyurakkal nem jó egy tálból cseresznyét enni.
– Hisz ez nem cseresznye, hanem meggy.
– Az már más, Isten neki! – és evett a gyerek.

Ha pedig cseresznye, mi mással is csinálhatnánk kedvet hozzá, mint a (nem, nem a Cherry Poppin' Daddies jön)The Runaways Cherry Bombjával? Cseresznyézésre fel!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés