Megmutatjuk, miért a Balaton lesz a világ fővárosa július közepén. Négy tuti program egy júliusi hétvégén, főszerepben a vitorlázással. Akarod.

A Kékszalag olyan esemény, amely összehozza a vitorlázás bennfenteseit, profikat, amatőröket, azokat, akiknek van bármi közük a hajókhoz – akár egy ismerős ismerőse révén, akinek a jachtján nyaranta lenyomnak pár estét –, sőt mellettük még azokat is érdekli, akiknek az égvilágon semmi közük az egészhez, csak vonzza őket a tavon sikló sok száz hajó, meg a szélben feszülő vitorlák látványa, szóval az egész vitorlázás romantikája.

Az első Kékszalagot 1934-ben rendezték meg, vagyis ez egy komoly hagyományokkal rendelkező hajós futam. Ez a legnagyobb hazai verseny: öt–hat száz hajó a fedélzetén ezer–ezernégyszáz emberrel, a parton pedig további ezrekkel. A háromnapos túra 160 km hosszú, és a Balatonfüred–Balatonkenese–Tihany–Keszthely–Balatonfüred útvonalon halad. A versenyzőknek 48 órájuk van célba érni, a rekordot két évvel ezelőtt állították be egy katamaránnal, amely tíz óra alatt nyomta le a távot. Az 57 éves rekordot a múltnak átadó high tech hajó győzelme sokakat irritált, mondván tönkreteszik a verseny sajátos hangulatát, de ennek ellenére még mindig ez az ország, sőt Európa leghangulatosabb és egyben legnagyobb tókerülő versenye.

Ha szimplán megnéznél egy világszínvonalú hajós eseményt, nem kell mást tenni, mint júliusban lezúzni a Balatonra, és a ránézni a tóra: tele lesz több száz fehér vitorlával. Ha pedig nem csak néznéd, hanem részt is vennél benne, akkor érdemes csekkolni a Magyar Vitorlás Szövetség oldalát, ahol feltüntették az induláshoz szükséges tennivalókat.

A Kékszalagban idén az lesz a jó, hogy július 10. és 12. között a vitorlásverseny mellett is lesznek erős programok. Ott van például az ingyenes VinCE Balaton, ami a legborosabb rendezvénnyé nőtte ki magát az elmúlt öt évben. Egy jó pinot-val a kézben nézni a csillogó felületű tavon suhanó szépségeket nem egy utolsó élmény, ilyenkor tényleg a Balaton a Riviéra – jól mondta az Amorf Ördögök. A Kékszalag Vitorlásverseny parti társrendezvényén a legjobb hazai borászatok töltik a poharakat, lesznek koncertek és jachtot is lehet bérelni, hogy a fedélzeten nézve tolhassuk a fröccsöt, vagy amit megkívánunk.

Férfiemberek számára nem mellékes információ, hogy azon a hétvégén lesz a brazíliai futballvébé döntője, amit a VinCén felállított óriáskivetítőkön, és nyilvánvalóan még több tucatnyi helyen is lehet majd nézni. Eddig tehát: vitorlázás+bor+focivébé, de tovább is van, mondjam még?

Mondom. Balaton Sound.

Talán éppen a Kékszalag ihlette mega szervezőket, de idén már vitorlással is meg lehet érkezni a Soundra, ami lássuk be, elég nagypályás megoldás, olyan belépő, amit nehéz lesz überelni. Július 10. és 13. között dübörög a fesztiválélet Zamárdiban, lesz Rudimental, Wiz Khalifa meg egy raklapnyi EDM-kisisten.

Ilyen csillagállás ritkán van, a világ pozitív energiacsakrája július 10. és 12. között egyértelműen a Balaton lesz, aki ebben a pár napban nem néz oda, az év buliját hagyja ki!

Próbáld ki!

Ha kedved támadt ahhoz, hogy sós vízen is kipróbáld magad, akkor célozd be az Adriát, ahol ugyan nincs Balaton Sound meg Kékszalag, de van szikrázó napsütés és Földközi-tenger. Jó megoldás a Navigare Yachting Club, amelynek honlapján tájékozódhatsz a bérlési paraméterekről. Persze ha már bérelsz egy jachtot, akkor nem árt, ha tudsz hajót vezetni. Akár már egy nap alatt letehetsz olyan hajóvezetői vizsgát, amivel aztán beveheted az Adriát. Hajrá!

Nagyon penge vitorlás témájú cikkeink vannak, csekkold őket!

(Fotók: hivatalos Facebook-oldalak, Szemerey Bence, Kálló Péter)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

A PSG hajlandó 200 millió eurót fizetni egy 16 éves futballistáért

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés